Luka Burilović izabran za predsjednika ICC-a

66

Predsjednik HGK Luka Burilović izabran je za novog predsjednika ICC Hrvatska na 4. sjednici skupštine Nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska koja je održana danas u prostorijama HGK u Zagrebu.

Za potpredsjednike su izabrani Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka, i Leo Andreis, član Upravnog i Izvršnog odbora Hrvatske odvjetničke komore.

“Počašćen sam izborom te bih s obzirom na to da ICC predstavlja glas poslovnog svijeta prema nacionalnim vladama, UN-u i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji želio istaknuti kako i sam dolazim iz privatnog sektora. Uvjeren sam kako ću dostojno zastupati interese hrvatske poslovne zajednice na međunarodnoj razini. Glavni ciljevi Nacionalnog odbora bit će usmjereni na privlačenje novih članica, organizaciju seminara, a sve u cilju edukacije hrvatske poslovne zajednice i pronalaženju svjetskih iskustava i globalnih standarda međunarodnog poslovanja”, rekao je Burilović.

Nacionalni odbor Međunarodne trgovačke komore – ICC Hrvatska osnovan je 2003. godine, a suosnivači su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska odvjetnička komora, Hrvatska udruga banaka i Hrvatska obrtnička komora.

Tajništvo djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. ICC Hrvatska sa svojim članicama čini dio globalne mreže Međunarodne trgovačke komore ( ICC), najveće svjetske poslovne organizaciju koja zastupa interese poslovne zajednice prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i Ujedinjenim narodima. Danas ICC djeluje putem 95 nacionalnih odbora koji zajedno s izravnim članovima diljem svijeta obuhvaćaju globalnu mrežu od 6,5 milijuna tvrtki u više od 130 zemalja.

ICC Hrvatska je u proteklih 11 godina bio aktivno uključen u sve aktivnosti ICC-a putem sudjelovanja svojih članova i predstavnika u svih 12 stručnih komisija i ostalim tijelima.

Nacionalni odbor broji 50-ak članova iz redova hrvatske poslovne i akademske zajednice, profesionalnih udruga te državnih tijela i regulatora, a članstvo je dobrovoljno.

Tijekom svog rada, Nacionalni odbor je organizirao brojne stručne seminare s ciljem informiranja hrvatske poslovne zajednice o međunarodnim trgovinskim, bankarskim i arbitražnim pravilima.

Osim seminara, Nacionalni odbor ima ovlaštenje izdavanja prijevoda i dvojezičnih ICC publikacija. Neke od najpoznatijih prevedenih publikacija su Incoterms 2010 pravila, Ujednačena pravila za garancije na poziv, Jedinstvena pravila i običaji za dokumentarne akreditive, Arbitražna pravila ICC-a, te Vodič ICC-a za izvoz i uvoz.

Nacionalni odbor već niz godina imenuje renomirane hrvatske arbitre pri Međunarodnom arbitražnom sudištu ICC-a za rješavanje trgovačkih sporova s međunarodnim obilježjem u skladu s Arbitražnim pravilima ICC-a.

Važno je spomenuti da je prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić kao hrvatski predstavnik imenovan za člana Međunarodnog arbitražnog sudišta za vremensko razdoblje od 1. srpnja 2012. do 30. lipnja 2015. godine, navodi se u priopćenju HGK.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here