Mirko Tuš ponovno izbjegao bankrot

29

Mirko Tuš se s bankama vjerovnicama, kojima duguje oko 400 milijuna eura, drugi put u tri godine, dogovorio o uvjetima restrukturiranja obveza i svoje carstvo spasio od stečaja.

U Tušu s bankama potpisali sporazum o financijskom restrukturiranju i čekaju samo na sudsko formaliziranje procesa preventivnog restrukturiranja, priopćili su jučer iz Tuša.

Sporazum uključuje krovno društvo Tuš Holdina, trgovačko poduzeće Engrotuš, koje djeluje pod okriljem Planet Tuša, Tuš Drogerije i zabavne centre, kao i tvrtku Tuš Nekretnine koja se bavi iznajmljivanjem trgovačkih centara Engrotušu. Jesu li u Tušu s bankama i leasing tvrtkama dogovorili (samo) za odgodu otplate glavnice kredita, ili za smanjenje kamatnih stopa i duga, nije poznato, jer sadržaj sporazum ostaje tajna, piše ljubljanski Dnevnik.

Više od 90 posto dugova Tuš grupe otpada na Abanku Vipu, SID banku, Gorenjsku banku, Hypo i Novu ljubljansku banku (NLB). Prema nekim informacijama, banke očekuje i prodaju Tušmobila. Prodajom mobilnog operatera jedan od najbogatijih Slovenaca dobio bi svježa sredstva, više od 50 milijuna eura (bez preuzimanja dugova), koja bi potom iskoristio za smanjenje zaduženosti Grupe Tuš Holding.

Poslovanje grupe Tuš je daleko od planova na temelju kojih su mu banke u jesen 2011. odobrile jednogodišnji reprogram otplate dugova.

Engrotuš, treći po veličini lanac trgovina u zemlji, prošle godine je postigao jedan od najgorih rezultata ikad. Čisti prihodi su pali za desetinu, a novčani tok iz poslovnih aktivnosti (EBITDA) za trećinu. U isto vrijeme, financijske obaveze Grupe u posljednje dvije godine, nisu se puno smanjile, zbog neprodaje Tušmobila. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here