Namazi – potrošačke navike: Sve popularniji doručak

61

Četiri kategorije karakteristične za doručak – paštete, mliječni i sirni namazi, žitarice te čoko namazi – u zadnjih 12 promatranih mjeseci ostvarile su vrijednosni i količinski rast

Opuštenost aktera revolucionarne Manetove slike “Doručak na travi” teško bi se mogla preslikati u 2014. s obzirom da je doručak postao obrok koji nerijetko preskačemo, jedemo ga u žurbi, s nogu, na poslu, u piceriji, pekarnici itd.

Danas nema te tradicionalne opuštenosti uživanja u doručku kakva krasi Manetovu 1863. godinu. No, važnost doručka nije se promijenila u 150 godina i istaknut će ju svaki nutricionist i svaki liječnik, a sintagma “zdravi doručak” gotovo je postala sinonim pojma “doručak”.

Istraživačka znatiželja odmah postavlja pitanje koliko nas zaista doručkuje i što doručkujemo?

PRVO UKUSNO, ONDA ZDRAVO
Iako sve više razmišljamo o zdravoj prehrani, podaci iz GfK Prehrambenih navika pokazuju da nam je kriterij ukusnosti/slasnosti važniji od kriterija zdravlja pri izboru hrane.

Kada je u pitanju doručak, svaki četvrti Hrvat izjavljuje da je najvažnije da je doručak zdrav (26%), dok čak svaki drugi kaže kako je najvažnije da se doručak lako priprema (48%).

Oko 2/3 doručkuje svaki dan, a svaki šesti ne doručkuje. Također, svaki šesti ispitanik svakodnevno jede hranu iz pekare.

U odnosu na 2010. postotak onih koji jedu iz pekare narastao je za 10%, kao i postotak onih koji naručuju hranu.

Kruh, koji je s vremenom iz prehrambene prerastao u socijalnu kategoriju, konzumiraju gotovo svi. Tako npr. bijeli kruh konzumira čak 92% Hrvata. Iznenađuje visok postotak (čak 86%) konzumenata integralnih, kukuruznih, raženih i drugih vrsta kruhova.

RAST UČESTALOSTI KUPOVINE
Zavirili smo i u košarice kupaca kako bismo saznali što konzumiraju uz kruh prilikom doručka.

Koristeći podatke GfK Panela kućanstava fokusirali smo četiri kategorije proizvoda: paštete, mliječne i sirne namaze, žitarice te čoko namaze u razdoblju MAT ožujak 2014 u odnosu na MAT ožujak 2013. (MAT – moving annual total, godišnji period unatrag od trenutnog mjeseca).

Zanimljiva je činjenica da su sve četiri kategorije rasle i vrijednosno i količinski te da privlače velik broj kupaca (od 900 tisuća do 1,3 milijuna kupaca ovisno o kategoriji).

U razdoblju MAT ožujak 2014. za potrebe kućanstva utrošili smo oko 500 milijuna kuna na ove četiri kategorije. Postavlja se pitanje otkud dolazi višak novca u ove rastuće kategorije? Na primjeru pašteta vidimo da su četiri milijuna kuna kupci “oduzeli” susjednim mesnim kategorijama.

Zajednička zanimljivost za ove četiri kategorije je i u činjenici da niti jedna nije rasla zbog povećanja broja kupaca, nego zbog povećanja učestalosti kupovine.

Moguća objašnjenja su da smo počeli redovitije doručkovati i/ili da je broj ljudi koji doručkuju povećan ili da su obroci postali veći ili nešto četvrto?

Da sam category manager u jednoj od spomenutih kategorija, ušao bih u dubinu i dodatno istražio razloge kategorijskog rasta jer tek ako razumijem uzroke, dobivam snažne karte za upravljanje tim rastom.

Mladen Kožić, Sales Manager

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here