Vizualni identitet – trgovački centri: Središte zbivanja

79

Trgovački centri su proširili središte gradova na njihove periferije, nudeći sadržaje koje rub grada prije njihovog dolaska nije imao

Trgovački centri su u proteklih deset i više godina postali naša svakodnevica. Tamo idemo i kada trebamo, ali i onda kada nemamo ideju kud bismo te se jednostavno nađemo u centru potpuno neplanirano.

Nešto nas je privuklo. Ulaziti u dublje razloge o čemu je tu riječ zahtijevalo bi detaljnu psihološku, društvenu i socio-ekonomsku analizu koja bi, vjerujemo, počela i završila s konstatacijom kako su trgovački centri jednostavno atraktivni čim privlače tako veliki broj posjetitelja pa čak i onda kada oni nisu planirali obilaziti takve shopping destinacije.

Trgovački centri dio su konverzacije, svi znaju gdje se nalaze, što imaju i što nemaju, a vjerojatno malo kupaca razmišlja o tome zašto u njih odlazi i što ih tamo vuče.

Dakako, osim same radosti kupovine i bogatstva ponude koju ovi “periferni gradovi u malom” nude, trgovački centri privlače i vrlo promišljenim izgledom, korištenjem atraktivnih boja, kreativnih slogana i drugim elementima svoje vizualne komunikacije pomoću kojih se trude svojim kupcima predstaviti u veselom, radosnom tonu.

Žive boje pročelja centara, pri čemu crvena i žuta dominiraju kod tri vodeća centra u Hrvatskoj, pozivaju na shopping te šalju poruku privlačnosti i poželjnosti.

ARENA CENTAR
Unatoč činjenici da je riječ o dva odvojena projekta, od trenutka izgradnje bilo je jasno da će Arena Zagreb i Arena Centar živjeti u sinergiji te građanima Zagreba i Hrvatske predstavljati jedinstvenu destinaciju za shopping i zabavu. Logotip Arena Centra dizajnirala je agencija TF Marketing 2010. godine te se od tada nije mijenjao. Predstavlja centar/žarište, a istovremeno je riječ o stiliziranom tlocrtu centra. Koncentrične elipse u pokretu simbolički predstavljaju središte ponude, događanja, središte grada i zabave. Boje logotipa Arena Centra su crvena, siva i crna. Odabrane su kako bi komunicirale osnovno pozicioniranje centra – kao novog centra grada, otvorenosti prema svima, dinamizma, komunikacije, susreta, kvalitete i širine ponude. Sve su boje odabrane u svrhu pojačavanja i podcrtavanja ovog osnovnog pozicioniranja centra. “Kod otvaranja centra komunicirali smo slogan ‘Novi centar Zagreba’. Premda udaljen samo 20 minuta od središta grada, Arena Centar se nalazi na najvažnijoj prometnici od Zagreba prema ostatku Hrvatske te je udahnuo novi život ovom dijelu grada”, ističu iz Arena Centra te dodaju kako aktualni slogan “Kad želim više” komunicira sveobuhvatnu ponudu centra čiji su kupci u pravilu više kupovne moći te uvijek odabiru kvalitetu prije cijene. Od komparativnih prednosti navode kako se Arena Centar ističe jedinstvenom ponudom odličnog shoppinga, vrhunske zabave te iznimne arhitekture, kako interijera, tako i vanjskog okoliša kakav nema niti jedan drugi centar u Zagrebu.
Riječ je o centru koji uvijek pruža više, posjetiteljima više izbora za shopping i zabavu, a trgovcima više kupaca i prometa, poručuju iz tvrtke. Nakon tri godine postojanja Arena Centar se prometnuo u centar najjače ponude proširivši svoju catchement zonu te već sada ima obilježja supra-regionalnog centra. Slogan “Kad želim više” sugerira bogatstvo ponude centra, širinu catchement zone i profil kupaca koji uvijek žele više.

Vizualni identitet – trgovački centri: Središte zbivanja

CITY CENTER ONE
Kada su 2006. godine otvarali svoj prvi centar – City Center one na zagrebačkom Jankomiru, u tvrtki su htjeli ponuditi alternativni centar grada posjetiteljima, lokaciju na koju će rado odlaziti, koja će postati njihov centar, mjesto ugodnog druženja, shoppinga i zabave. Tako je zapravo nastao prvi dio naziva “City Center”. Riječ “one” dodana je kako bi se naglasila jedinstvenost te nakana da postanu prvi izbor posjetitelja i vodeći na tržištu. “Danas, osam godina kasnije, uz još dva City Centera one, možemo reći kako smo u tome uspjeli što, između ostaloga, dokazuju i brojne nagrade”, kažu u ovom centru. Logotip City Centera one kvadratnog je oblika, sa žutom podlogom te crnim i bijelim slovima. Logo je spoj kreativnosti i ideja austrijskog i hrvatskog tima koji su udruženi radili na tom projektu. Izvorna ideja žute boje i naziva “City Center” došla je iz Austrije, a agencija Millenium promocija je 2006. dodala riječ “one” i finalizirala dizajn loga koji centar otad koristi. Logotip i cjelokupni vizualni identitet ubrzo je postao prepoznatljiv, kako kod posjetitelja, tako i u poslovnoj javnosti. Osim noseće žute boje, logotip u sebi još sadrži crnu i bijelu koje stvaraju izvrstan kontrast. “Žuta boja je živahna, energična i vesela te podiže raspoloženje, a upravo ugodno i dobro raspoloženje ono je što nastojimo pružiti našim posjetiteljima. Također, na našem tržištu žuta boja kao noseća boja nekoga brenda nije česta, poput, primjerice crvene ili plave, te smo time htjeli postići dodatnu vidljivost i prepoznatljivost na tržištu”, dodaju iz tvrtke.
City Center one prilagođava svoje slogane marketinškim kampanjama, sezonama, novitetima unutar shopping centara te nema jedan uniformni slogan. Dva slogana koje se češće koriste u komunikaciji su “Shopping i zabava” i “Moj broj jedan” jer se referiraju na vodeću shopping poziciju City Centera one na tržištu, kao i na omiljeno zabavno odredište većine te poveznicu s nazivom, odnosno riječi “one”.

Vizualni identitet – trgovački centri: Središte zbivanja

WESTGATE SHOPPING CITY
Westgate Shopping City najveći je trgovački centar u Hrvatskoj te je smješten uz autocestu Zagreb – Macelj. Logotip centra predstavlja vanjski izgled Westgate Shopping Cityja, to jest moderni i elegantni, ali ujedno i jednostavni dizajn koji omogućava posjetiteljima da u bogatoj ponudi centra lako pronađu ono što žele. Logo je inače dizajnirala austrijska agencija. Pri izgradnji centra vodilo se računa o tome da svojim jedinstvenim izgledom definira i obogati okolinu i bude jasno uočljiv. Zbog veličine centra s osam odvojenih ulaza, a kako bi se forma velikog kompleksa povezala u cjelinu, objekt krasi fasada crvene boje koja simbolizira kravatu. Westgateova kravata crvene boje komunicira funkcionalnost i dizajn, ali ostaje vjerna tradicionalnom hrvatskom kontekstu i vrijednostima. Smješten sa zapadne strane u neposrednoj blizini grada Zagreba, između važnih regionalnih prometnica, kao što mu i samo ime kaže Westgate predstavlja “Zapadna vrata”. Pri izgradnji centra misao vodilja bila je napraviti centar superlativa: površinom najveći, sadržajem najinteresantniji te funkcionalno najorganiziraniji i danas se može reći kako je Westgate postao zapadna granica Zagreba.
“Zbog izuzetno velike ponude što se tiče zakupaca, događanja i aktivnosti u centru te brojnih drugih sadržaja, Westgate nema jedan jedinstveni slogan, međutim možemo izdvojiti glavne smjernice koje vjerno prikazuju ono što nudi posjetiteljima i ono što predstavlja: vrhunsko shopping iskustvo, najbogatija i najraznovrsnija ponuda brendova, Late Night Shopping, omiljeno mjesto okupljanja i zabave, ugodan ambijent uz brojne fontane i zelene oaze te bogata gastronomska ponuda uz više od 20 kafića i restorana”, ističu iz Westgatea.

Vizualni identitet – trgovački centri: Središte zbivanja

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here