BiH i Srbija neće se priključiti sankcijama protiv Rusije

19

Ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Čepurin je prošlog tjedna u intervjuu beogradskom tisku poručio kako bi “Srbija pucala sama sebi u nogu kad bi uvela sankcije Rusiji”

Bosanski i srbijanski dužnosnici odbili su u petak priključiti se sankcijama koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi, nakon što je Europska unija zatražila od zemalja koje imaju aspiracije postati njezine članice da ne koriste ruske sankcije kako bi pojačano izvozile svoje proizvode u Rusiju.

Bosna i Hercegovina ne može odgovoriti zahtjevima Europske unije da se pridruži politici sankcioniranja Rusije zbog ukrajinske krize jer bi time svom gospodarstvu nanijela nenadoknadivu štetu, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić kako ga u petak citira sarajevsko “Oslobođenje”.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je beogradskom tisku da će Srbija zadržati svoju poziciju prema Rusiji i ukrajinskoj krizi i da ne može sudjelovati u sankcijama Europske unije Rusiji.

“Srbija neće mijenjati trenutnu poziciju koju ima prema Rusiji i krizi u Ukrajini. Mi se ne možemo priključiti sankcijama. Međutim, neminovno je postupno usuglašavanje naše vanjske politike s EU kao dio procesa europskih integracija”, rekao je Dačić za beogradski “Blic”.

Ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Čepurin je prošlog tjedna u intervjuu beogradskom tisku poručio kako bi “Srbija pucala sama sebi u nogu kad bi uvela sankcije Rusiji”, te da bi tu odluku mogao donijeti samo “političar samoubojica”, te ukazao da “Rusija razumije specifičnu poziciju Srbije i želju vlade da se da se zemlja priključi EU” i cijeni “izbalansirano stajalište” srbijanskog državnog vrha glede sukoba u Ukrajini. (Banka.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here