Porasla vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

39

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 2,3 milijarde kuna, što je 23,6 posto više nego u istom tromjesečju godinu prije.

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dosegnula 1,77 milijardi kuna, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 530,7 milijun kuna.

U ukupnoj vrijednosti prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva vrijednost poljoprivrednih proizvoda sudjeluje sa 65 posto, vrijednost proizvoda šumarstva s 31 posto, a proizvoda ribarstva s 4 posto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine, grubo obrađeno drvo sudjeluje s 30,7 posto, sirovo kravlje mlijeko sa 16 posto, svinje s 10,2 posto, a perad i goveda s po 8,3 posto.

Slijede žitarice sa 6,1 posto, vino (5,5), ribe (4,2), ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice s (2,8), kokošja jaja (2,5), uljano sjemenje (1,1) i ostali proizvodi s 4,3 posto.

Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke ozime merkantilne pšenice u drugom je ovogodišnjem tromjesečju iznosila 1.267,72 kune po toni, a kukuruza (merkantilnog) 1.175,83 kune po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,84 kune po litri. (HRT)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here