Ruske sankcije: EU će otkupiti viškove voća i povrća

27

Europska unija planira otkupiti viškove zaliha voća i povrća nastale zbog ruske zabrane uvoza prehrambenih proizvoda iz zemalja EU-a, objavio je povjerenik EU-a za poljoprivredu Dacian Ciolos nakon sastanka poljoprivrednih stručnjaka EU-a.

Ciolosov glasnogovornik rekao je da su zabranom izvoza u Rusiju posebno pogođeni proizvođači rajčica, krastavaca, gljiva, paprika i cvjetače.

Europska komisija ranije je objavila planove za otkup bresaka i nektarina zbog lošeg stanja na tržištu, lošeg vremena i ruskih sankcija.

Pojedinosti o planu otkupa bit će objavljene početkom sljedećeg tjedna. Ministri poljoprivrede trebali bi o ruskoj zabrani uvoza – koju je Moskva uvela kao odgovor na sankcije EU-a Rusiji – razgovarati na posebnom sastanku početkom rujna, rekli su izvori u Bruxellesu.

EU je nametnuo sankcije Rusiji zbog aneksije Krima i potpore proruskim separatistima koji se u istočnoj Ukrajini bore protiv vladinih snaga. Rusija je uzvratila zabranom uvoza većine prehrambenih proizvoda sa Zapada. (HRT)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here