EU obustavlja pomoć proizvođačima povrća i voća pod ruskim embargom

27

Europska komisija je objavila u srijedu obustavu pomoći od 125 milijuna eura podrške proizvođačima povrća i voća EU suočena s ruskim embargom, zbog nerazmjernog skoka potražnje, posebice Poljske.

Ta odluka je prema jednom europskom izvoru, donesena nakon ozbiljnih sumnji u valjanost podatka koje je predala Poljska, čiji su proizvođači tražili 87 posto ukupnog iznosa kojeg je Bruxelles deblokirao 18. kolovoza.

Kako bi ipak omogućila stabiliziranje tržišta zahvaćenih embargom, Komisija je precizirala da će podastrijeti novi “ciljaniji mehanizam podrške sljedećih dana”.

“Komisija i dalje podržava proizvođače koji su naglo izgubili važno tržište”, naglasio je u priopćenju povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos.

Komisija je ranije više puta tražila da poljske vlasti provjere “pouzdanost podatka koje su predali proizvođači”, prema istom europskom izvoru.

Taj mehanizam je bio usmjeren na niz voćki, jabuke, kruške, šljive i povrće, krastavce kupus i cvjetaču, mrkve i paprike. Komisija je oslobodila dodatnih 30 milijuna eura za promociju europskih poljoprivrednih proizvoda, kako bi im otvorila put do novih tržišta. (Banka.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here