HUP: Dostupna potpuna kontrola meda na hrvatskom tržištu

45

Tržište pčelinjih proizvoda je još uvijek nedovoljno regulirano te se veliki dio poslovanja odvija u sivoj zoni, a kako bi se stvari pokrenule u pravom smjeru trebala bi pomoći akreditacija laboratorija za kontrolu patvorenosti meda.

Naime, HUP-Koordinacija tvrtki iz pčelarske proizvodnje, prerade i trgovine pokrenula je prije dvije godine inicijativu za uvođenje C13 izotopne analize koja utvrđuje patvorenost meda na tržištu.

Napori inicijative rezultirali su potpisivanjem ugovora o suradnji između laboratorija Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i laboratorija Intertek Food Service iz Bremena u Njemačkoj na temelju kojeg je Ministarstvo poljoprivrede donijelo Odluku o određivanju laboratorija za utvrđivanje patvorenosti meda te se laboratorij Intertek u Bremenu uvrštava u listu ovlaštenih laboratorija za provođenje analize.

Patvoreni proizvodi jedan su od velikih problema na tržištu medom i proizvodima od meda i njihova dokazivost može se ustvrditi jedino međunarodno priznatima analitičkim metodama. Uz patvorine se pojavljuju i proizvodi s bitno smanjenim sastojcima od onih deklariranih te se i na taj način zakidaju potrošači i ugrožava ugled drugih proizvođača meda.

Kako hrvatski službeni i ovlašteni laboratoriji ne provode ovu zahtjevnu analizu, predstavnici HUP-Koordinacije obratili su se Ministarstvu poljoprivrede koje je odgovor potražilo u zemljama članicama EU te je sklopljen ugovor o suradnji između laboratorija Zavoda za javno zdravstvo “Dr Andrija Štampar” i laboratorija Intertek Food Service iz Bremena koje je Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo u listu ovlaštenih laboratorija za provođenje analize radi utvrđivanja patvorenosti meda.

Tvrtke članice HUP-Koordinacije smatraju da su ovim potezom napravljeni preduvjeti za zaštitu kvalitete proizvoda.

“Kontrolu meda dosad su obavljali laboratoriji koji nisu imali odgovarajuću osposobljenost i otkrivanje patvorenog meda nije bilo učinkovito. Korištenjem ove analize očekujemo znatno unapređenje provođenja dosadašnjih službenih kontrola te povećanje kvalitete dostupnih proizvoda na tržištu i bolje zaštite potrošača”, izjavio je Ivan Bračić, zamjenik predsjednice HUP-Koordinacije tvrtki iz pčelarske proizvodnje, prerade i trgovine.

HUP-Koordinacija tvrtki iz pčelarske proizvodnje prerade i trgovine osnovana je 2008. godine, a jedan od ciljeva je podizanje kvalitete pčelinjih proizvoda na hrvatskom tržištu te smanjenje sive ekonomije koja je u ovom području vrlo prisutna.

Procjene su da se čak 60% pčelarskog tržišta, vrijednog oko 240 milijuna kuna odvija u sivoj ekonomiji. Procjenjuje se također da se na hrvatskom tržištu bez kontrole prometuje s 3.500 do 5.000 tona meda, oko 100 tona satnih osnova, oko 80% veterinarskih lijekova za pčele te na stotine tisuća litara medica, rogačica i sličnih pića.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here