Izravni pregovori hrvatskih i španjolskih tvrtki na SeafoodExpo Southern Europe

20

Hrvatska gospodarska komora po treći put organizira zajednički nastup svojih članica na međunarodnom sajmu morske hrane SeafoodExpo Southern Europe koji se ove godine održava u Barceloni, Fira de Barcelona – GranVia, od 22. do 24. rujna 2014. godine.

SeafoodExpo Southern Europe 2014, je specijalizirani sajam ribljim proizvodima koji se organizira u regiji s jednom od najviših stopa konzumacije proizvoda ribarstva po glavi stanovnika. Ove godine se na štandu Hrvatske gospodarske komore sa svojim proizvodnim programom predstavili Arbacommerce, Sardina, S.I.C i ribarska zadruga Omega 3.

“Ribarstvo RH je jedan od rijetkih vitalnih dijelova hrvatskoga gospodarstva koje bilježi rekordne rezultate kada govorimo o ulovu i uzgoju, a prerada je zasigurno jedan od vodećih sektora u novim investicijama u posljednjih nekoliko godina. Isto tako valja istaknuti izrazito pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu s vrijednošću izvoza od gotovo 116 milijuna eura u 2013. godini”, rekao je tom prigodom tajnik Udruženja ribarstva HGK Zoran Radan.

Veleposlanik RH u Madridu Svjetlan Berković obišao je RH tvrtke kako bi se upoznao s  problemima s kojima se susreću u poslovanju i mogućnostima za plasman proizvoda na španjolsko tržište. S predstavnicima HGK razgovaralo se o mogućem nastavku suradnje na internacionalizaciji i što boljem predstavljanju hrvatskih tvrtki na španjolskom tržištu.

Predsjednik Grupacije prerade ribe HGK Mislav Bezmalinović (Sardina) i tajnik Udruženja ribarstva HGK Zoran Radan susreli su se s tajnikom španjolskog Udruženja prerađivača ribe ANFACO i predsjednikom organizacije EUROTHON Juan M. Vieites Baptista de Sousom.

Razgovaralo se o mogućem potpisivanju Sporazuma o suradnji među spomenutim udruženjima i mogućnostima transfera bogatog znanja i iskustva koje njihovo Udruženje posjeduje, posebice kada se radi o EU pitanjima, povlačenju sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i promicanju interesa članica.

Šime Kosor iz  ribarske zadruge Omega 3 istaknuo je važnost španjolskog tržišta za njegovu zadrugu te je posebno naglasio važnost ovakvih sajmova za izravne razgovore s dugogodišnjim španjolskim partnerima.

Dolores Šajt Paunović iz tvrtke Arbacommerce istaknula je uspješne kontakte s novim poslovnom partnerima i izrazila nadu u početak dugogodišnje plodonosne suradnje. Inače, na štandu tvrtke Arbacommerce i ove godine je bilo posebno “živo” jer su se  izmjenjivali novi i stari poslovni partneri.

Tvrtka Sardina d.d. je na sajmu predstavila paletu potpuno novih i jedinstvenih proizvoda (npr. pašteta od srdele, pašteta od lubina i komarče s tartufima…) proizvedenih u novoj tvornici na Braču za koju se može reći da je vjerojatno najmodernija takva tvornica u Europi. Puno očekuju od razgovora s ponajvećim EU maloprodajnim lancima koji su iskazali interes na sajmu.

Tvrtka S.I.C. ove godine po prvi put nastupa na zajedničkom štandu u organizaciji HGK. Njihov potpuno novi proizvodni objekt je još jedan dokaz iznimne aktivnosti i ulaganja u Sektor prerade ribe u HGK. Lučana Stojnić puno očekuje od upravo ovakvih promotivnih aktivnosti, a sudeći po interesu drugog dana sajma uspjeh se može očekivati.

Više od 3.000 kupaca, dobavljača, medija i drugih stručnjaka iz više od 75 zemalja posjetili su ovu izložbu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here