Održana konferencija HR Business Arena 2014

91

Infoarena grupa je pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge poslodavaca i Europske banke za obnovu danas organizirala konferenciju posvećenu razvoju ljudskih potencijala.

Glavni povod održavanja HR Business Arene 2014 je sveprisutna ekonomska kriza čijim su djelovanjem najviše ugroženi oni s manjkom radnog iskustva ili neadekvatne razine obrazovanja što velikim dijelom obuhvaća mlade.

Arenu je uvodnim govorom započela Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, koja je nešto više ispričala o mjerama i reformama koje ministarstvo rada pokreće kako bi smanjilo visoku nezaposlenost mladih te je ovom prilikom sve prisutne upoznala s realnim brojkama koje pokazuju kako, iako stanje nije idealno, nije ni toliko loše.

Naime, u prvih osam mjeseci ove godine u nezaposlenost je ušlo 82.807 mladih, a izašlo njih 113.310 te je istaknula kako zahvalnost za taj pozitivan trend prije svega treba usmjeriti poslodavcima jer je ono nastalo kao rezultat njihova rada.

Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, detaljnije je ispričao u kojem će smjeru ići promjene na području obrazovnog sustava te naglasio kako je sve veća pažnja usmjerena na cjeloživotno obrazovanje.

U ime poslodavaca na konferenciji je sudjelovao i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, koji je svima prisutnima ispričao više o reakcijama poslodavaca, poručio kako radna mjesta čuvaju samo vještine pojedinca te istaknuo važnost školovanja uz rad zbog održavanja kompetitivnosti na tržištu rada.

Specijalni gost konferencije istaknuti je znanstvenik i akademik Ivo Šlaus koji je ovom prilikom prezentirao globalne trendove te ponudio neke ideje kako smanjiti jaz između obrazovnog sustava i potreba tržišta rada. Nezaposlenost je istaknuo kao najveći problem, ne samo Hrvatske već cijele EU.

Profesor Šlaus smatra kako sigurnost radnog mjesta garantira samo sposobnost brzog učenja i sposobnost brzog mijenjanja te je naglasio kako su inertnost i inovativnost za njega ključni faktori uspjeha.

Carmen Majetić Pavić, programska direktorica konferencije, pobliže je upoznala sudionike s “Inicijativom zapošljavanja mladih u regiji”. Poručila je kako su rekcije najvećih regionalnih kompanija povezane s ovom inicijativom izuzetne te kako su trenutno u formiranju lokalni projektni timovi koji će u Dubrovniku krajem ožujka sljedeće godine pokazati konkretne mjere u informiranju mladih, podizanju njihovog poduzetničkog duha i razvijanju vještina.

Osim zanimljivih govora na aktualnu temu, održan je i panel pod nazivom: Mobiliziranje ljudskih potencijala u funkciji efikasnijeg poslovanja tvrtke na kojem su sudjelovali Marina Kasunić Peris, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, zatim Neven Budak, voditelj Nacionalnog operativnog tijela za izradu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, Viktor Gotovac, profesor radnog i socijalnog prava na pravnom fakultetu u Zagrebu, i Vitomir Begović, član stručnog savjeta za rad i socijalna pitanja ministra rada i mirovinskog sustava.

Nakon panela, Zrinka Vidović Perišić, HR Business Partner u Atlantic Grupi, sve prisutne je upoznala s Atlanticovim primjerom dobre suradnje HR-a s lokalnom zajednicom preko case studyja na temu: “Multipower – nova nada za Novu Gradišku”.

Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica prve gimnazije u Zagrebu, govorila je o projektu Škole poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce pod nazivom “Kako smanjiti jaz između obrazovnog sustava i potreba tržišta rada uvođenjem izbornog predmeta – Poduzetništvo”.

Tatjana Jukić, voditeljica odjela za obrazovanje Podravke, ispričala je nešto više o “Razvoju pripravnika u Podravki – SHAPE your future with a Heart”.

Konferenciju je organizirala Infoarena Grupa u suorganizaciji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Europskom bankom za obnovu i razvoj, Naftnom Industrijom Srbije, te partnerima Assessment Systems International i Špica Sustavi.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here