Univerexport najveći srpski trgovački lanac

46

Kompanija iz Novog Sada širi svoju mrežu za dodatnih 40 maloprodajnih objekata. Čeka se dozvola antimonopolske komisije

Novosadski Univerexport postat će uskoro najveći domaći maloprodajni lanac u Srbiji. Postignut je, naime, dogovor o preuzimanju kikindskog “Angroprometa” i zrenjaninskog “Lurdyja”, oba u vlasništvu njemačke kompanije Phiwa – Walther Group, čime će Univerexport povećati svoju mrežu za oko 40 objekata.

Buduća Univerexport  grupa tako će posjedovati ukupno 130 trgovina na tržištu, a što je najvažnije, novim pripajanjem gotovo će udvostručiti svoju prodajnu površinu.

Tako će, poslije belgijskog Delhaizea i hrvatskog Agrokora, odnosno Idee, Rode i Mercatora, doći na treću poziciju u prehrambenoj maloprodaji Srbije, a bit će prvi kada je riječ o domaćem trgovačkom lancu.

Trenutno Univerexport i njegovo ovisno poduzeće Trgopromet iz Subotice posjeduju 90 prodavaonica, mahom u Vojvodini, a s novih 40 objekata bit će vodeći na sjeveru zemlje.

U tijeku je postupak dobivanja zakonske suglasnosti Komisije za zaštitu konkurencije, koja treba odobriti pripajanje tih poduzeća. Komisija će provjeriti tržišnu koncentraciju trgovaca u svakom mjestu gdje posluju, kako bi utvrdila eventualno postojanje monopola. Taj posao mogao bi biti okončan tek za nekoliko mjeseci, tijekom studenog.

“Jačanje domaćih maloprodajnih lanaca i okrupnjavanje trgovačkih kuća u Srbiji, svakako donosi i pozitivne promjene u usluzi, konkurentnije cijene, atraktivniju ponudu domaće robe za potrošače. Na tržištu ima mjesta i za velike i za male igrače, a na kraju kupci presude koga žele”, smatraju stručnjaci.

I mada se ranije špekuliralo da će novosadski lanac biti kupljen od prvog igrača na tržištu, belgijskog Delhaizea, u čijem sastavu posluju Maxi i Tempo, no to se nije dogodilo. Došlo je do obrata, pa je novosadski Univerexport kupio dva manja lanca. (Novosti.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here