Vizualni identitet benzinskih postaja: INA

99

Kao jedna od vodećih kompanija u zemlji, koja ove godine slavi 50. obljetnicu, INA je od svog osnutka pomno gradila svoj brend, shvaćajući kako taj proces uključuje sinergiju, kako poslovnih, tako i marketinških aktivnosti.

“Našu strategiju razvoja branda neprestano smo usavršavali i poboljšavali, a brend INA danas je prepoznatljiv i izvan granica naše zemlje te je postao sinonim za hrvatsku naftnu industriju, kao i maloprodaju naftnih derivata, unatoč porastu konkurencije na našem tržištu”, navode iz kompanije.

INA je osnovana 1. siječnja 1964. spajanjem Naftaplina Zagreb, Rafinerije nafte Rijeka i Rafinerije nafte Sisak. Prvih dana djelovala je pod nazivom Kombinat nafte i plina, a 31. prosinca iste godine dobila je današnje ime izabrano na natječaju koji je prikupio čak 158 prijedloga.

U konačnici je prihvaćeno ime INA – Industrija nafte koje je predložio Vinko Fostač, a koji je u to vrijeme radio na kreiranju i realizaciji Ininih promotivnih materijala. Novi naziv usvojen je 26. studenoga 1964., a tada je nastao i prvi logo objedinjujući jednom riječju (INA) riječi INdustrija NAfte.

Prvi Inin logotip potpisao je dizajner Dušan Bekar. Danas je izgled, konstrukcija i boja Ininog logotipa propisana internom normom te se propisanih načela pridržava pri izradi promotivnih materijala, oglasa, panoa i drugih sredstava promocije kompanije.

Boja logotipa u pravilu je plava ili bijela, dok se bijeli logotip s crvenom točkom koristi isključivo za potrebe segmenta djelatnosti Trgovina na malo.

Najnovija Inina korporativna kampanja obilježena je sloganom “Putujemo s Vama” čime se željelo naglasiti kako je INA doista u svakoj fazi putovanja sa svojim vjernim potrošačima, bilo da se radi o spremniku punom benzina ili plina ili predahom na Ininoj  benzinskoj postaji.

Također, kao generalni sponzor i pratitelj naše nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, INA je bila pokrenula kampanju pod sloganom “Svi smo uz vas”, a u sklopu koje je ostvarena suradnja s grupom Zaprešić Boys, čija je popularna pjesma “Neopisivo” korištena u Ininim TV i radio spotovima.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here