Delhaize će nastaviti ulagati u Srbiji

Za Delhaize Group Srbija predstavlja strateško tržište s izuzetnim razvojnim potencijalom i zbog toga će kompanija nastaviti ulagati u stalni razvoj svih segmenata poslovanja, rečeno je agenciji Tanjug u toj kompaniji.

Na pitanje hoće li plan restrukturiranja za Belgiju imati bilo kakvog utjecaja na poslovne aktivnosti u Srbiji i planiraju li zatvaranje trgovina ili otpuštanja zaposlenih na lokalnoj razini, u Delhaizeu su odgovorili kako do kraja studenog očekuju otvaranje distributivnog centra u Staroj Pazovi, u čiju izgradnju su uložili 50 milijuna eura.

“Očekujemo da će od ovog distributivnog centra korist imati sama kompanija, naši dobavljači ali i srpsko gospodarstvo”, kažu u Delhaizeu dodajući kako u Srbiji planiraju širenje poslovne mreže i unapređenje radnih i životnih uvjeta za svoje zaposlene, kao i iskustva kupovine za svoje potrošače.

Delhaize Belgija je izrazila žaljenje zbog događaja u prošlom tjednu, ali pozitivno ocijenila pokretanje pregovora sa zaposlenima kako bi se došlo do rješenja za spornu situaciju.

Štrajk zaposlenih u belgijskom trgovačkom lancu Delhaize obustavljen je jučer poslije sastanka s upravom kompanije koja se obvezala da će formulirati “prijedlog koji će biti prilagođen ekonomskim planom za radnike”.

Sindikat zaposlenih u tom trgovačkom lancu u Belgiji odlučio je jučer obustaviti štrajk, koji je započeo 16. listopada, pošto se uprava obvezala da će do 5. studenog predstaviti plan koji će voditi računa o interesima radnika ali i izazovima tvrtke, prenijeli su belgijski mediji.

Uprava Delhaizea je u lipnju najavila namjeru o restrukturiranju poduzeća, otpuštanju 2.500 radnika i zatvaranju 14 od ukupno 138 prodajnih mjesta, zbog čega su zaposleni krajem prošlog tjedna stupili u štrajk. U Briselskoj i Valonskoj regiji zatvoreno je bilo 67 supermarketa, a u Flandriji 35.

Poslije najavljenih otpuštanja i zatvaranja objekata stigla je i vijest o smanjenju plaća zaposlenih od najmanje 90 eura mjesečno, što je dodatno iziritiralo zaposlene. Uprava kompanije tvrdi da su mjere štednje neophodne kako bi se osigurao daljnji opstanak tvrtke. (Tanjug.rs)

Komentari

  1. Goran Savanović kaže

    Puna podrška radnicima Delhaize-a.Istrajte u vašim apsolutno opravdanim zahtjevima iza očuvanje vašeg statusa i vaših radnih mesta.To je kao i većina drugih trgovačkih firmi na ovim prostorima pogotovu ex Yu samo borba vlasnika i akcionara da za sebe zgrnu novac , obezbjede veliki profit preko leđa jadnog radnika.I u Banjaluci u Republici Srpskoj smo prije nepune dvije godine organizovali štrajk proteste proti ovog poslodavca .I tada su htjeli da “sačuvaju firmu uštedama, smanjenjem obroka radnika i slično” .Nisu uspjeli Na kraju su sve prodali kompaniji “Tropic” Banjaluka i otišli.Samo čvrsti i zajedno do ostvarenja cilja.
    Goran Savanović,
    Predsjednik Granskog sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma Republike Srpske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *