Izmjene poreza na dohodak od 1. siječnja

56

Izmjene poreza na dohodak stupit će na snagu od početka iduće godine, budući da te promjene znatno utječu na proračune lokalnih jedinica, koje bi u vrlo kratkom roku morale raditi rebalans svojih proračuna ako bi te izmjene krenule od 1. prosinca, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Vrlo je jednostavan razlog tome. Promjene u porezu na dohodak bitno utječu na proračune lokalnih jedinica. Mislim da bi sada bilo jako napeto da jedinice moraju raditi rebalanse u okviru ovog kratkog vremena. Tako će sve zapravo biti podređeno novim proračunima za 2015. godinu”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka i EU fondova Grčić uoči sjednice Vlade, odgovarajući na upit novinara. Uz rebalans proračuna, sa sjednice Vlade danas bi Saboru trebale biti upućene i izmjene Zakona o porezu na dohodak kojim bi se, prema ranijim najavama, iznos osobnog odbitka povećao s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike s 3.400 na 3.800 kuna.

Također je najavljeno da će se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podići na 13.200 kuna. U Vladi smatraju da će se povećanjem neoporezivog dijela dohotka otvoriti mogućnost za povećanje plaća više od milijun zaposlenih.

Na upit novinara Grčić je komentirao i jučer objavljeno izvješće Svjetske banke “Doing Business 2015.”, prema kojem je Hrvatska, nakon promijenjene metodologije, napredovala za dva mjesta u odnosu na 2014. po lakoći poslovanja u svijetu, na 65. mjesto između 189 zemalja.

“Pomakli smo se nešto malo, vidjeli ste da je riječ o novoj metodologiji, a u odnosu na staru metodologiju to je pomak značajan. Međutim, realno smo se pomakli za dva mjesta. Napredak je napravljen u pet područja – kod poboljšanja likvidnosti u sustavu, prije svega zahvaljujući predstečajnim nagodbama, zatim u boljem izvršavanju ugovora, prekograničnom trgovanju, a tu je naravno i zaštita ulagača, posebno malih dioničara”, kazao je Grčić, odgovarajući na upit novinara.

Istaknuo je i da je određeni napredak postignut, unatoč skepsi, i izrazio nadu da će u okviru radne skupine za poslovnu klimu nastaviti ovako raditi. “Nadam se iduće godine i nekom novom pomaku”, istaknuo je Grčić. (Lider / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here