Ja TRGOVAC magazin – listopad 2014.

68

Nakon preuzimanja Mercatora od strane Agrokora, nastavlja se preslagivanje tržišta pa je tako ovih dana Studenac kompletirao preuzimanje konkurentskog lanca Merkur 5, Podravki je pak odobreno preuzimanje rovinjske Mirne, a velika se prašina digla nakon medijskih napisa o mogućem preuzimanju TDR-a.
Jedini preostali domaći proizvođač cigareta i jedna od rijetkih nezavisnih duhanskih kompanija u široj regiji dugi niz godina uspješno odolijeva naletima velikih multinacionalnih tvrtki braneći svoj tržišni udio, no kako možemo vidjeti u opsežnom prilogu o duhanskom tržištu koji smo pripremili u ovom izdanju, obruč se sve više steže. Pritislo je sa svih strana: od žestoke konkurencije, državne i EU regulative i nameta, sve do pada potrošnje i crnog tržišta, ovaj sektor posljednjih je godina stradao više nego bilo koji drugi.
S jednako izazovnom situacijom susreću se i domaći vinari. Iako percipirani kao vinska nacija, u stvarnosti to nismo. Potrošnja vina daleko je ispod očekivane, a država ne ulaže dovoljno u ovaj sektor koji, prema stručnjacima i temeljem brojnih osvojenih nagrada, pripada u sam svjetski vrh. Prema anketi koju smo proveli početkom ovog mjeseca i domaći se potrošači slažu s tom konstatacijom. Još samo da počnemo piti kao Francuzi bilo bi bolje i za naše vinare te opće raspoloženje i stanje nacije. I zato braćo, pijme ga!

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here