Konzum će prodavati i bezreceptne lijekove

28

Nakon plaćanja režija, točenja goriva na benzinskim crpkama ili podizanja gotovine, najveći trgovački lanac u državi, Agrokorov Konzum, opet širi djelatnost. Tako ćete uskoro u njegovim prodavaonicama moći kupiti andol ili bilo koji drugi bezreceptni lijek.

Naime, za 20. studenog sazvana je izvanredna glavna skupština Konzuma na kojoj će se, između ostalog, donijeti odluka o dopuni poslovanja novim djelatnostima.

Konkretno, Konzum namjerava proširiti svoje poslovanje na promet medicinskim proizvodima na veliko i malo, na njihov uvoz, ali i proizvodnju odnosno izradu medicinskih proizvoda. Navodi se i posredovanje u prometu lijekovima, djelatnost prometa na veliko lijekovima te trgovina na malo lijekovima koji se izdaju bez recepta.

“Razmatramo mogućnost proširenja djelatnosti kako bismo u okviru naše kontinuirane modernizacije poslovanja te pružanja cjelovite usluge potrošačima eventualno proširili asortiman i područjem trgovine na malo bezreceptnim lijekovima”, kazali su za tportal iz Agrokora.

Na pitanje znači li to da bi Konzum uskoro mogao početi otvarati i vlastite apoteke, odgovorili su da nemaju takvih namjera.

No bavljenje prodajom bezreceptnih lijekova nije tako jednostavno, a upućeni u priču upozoravaju da za tako nešto treba imati specijalizirane prostore i angažirane farmaceute. Potvrđeno je to i u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

“Da bi dobila našu dozvolu, specijalizirana prodavaonica mora, uz opće uvjete propisane za trgovinu na malo, zadovoljavati niz posebnih uvjeta. Za početak, mora imati na raspolaganju odgovornu osobu, magistra farmacije s položenim stručnim ispitom i godinom radnog iskustva, te imati zaposlenu osobu s najmanje završenim srednjim obrazovanjem farmaceutskog usmjerenja”, pojasnili su u HALMED-u.

Važno je razlikovati bezreceptne lijekove od drugih proizvoda koji se nalaze u slobodnoj prodaji poput primjerice dodataka prehrani. Oni, za razliku od lijekova, ne služe liječenju, već samo pomažu u održavanju zdravlja.

Dodaci prehrani su pripravci proizvedeni iz koncentriranih izvora hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom koji imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja, ali nisu namijenjeni liječenju bolesti, pojašnjenje je HALMED-a.

Također, specijalizirana prodavaonica mora zadovoljiti još niz uvjeta: od dokumentacije do prostora i opreme za čuvanje lijekova.

Namjera Konzuma da zagrize na tržište bezreceptnih lijekova ne čudi jer je riječ o tržištu “teškom” više od pola milijarde kuna. Uz to, nedavnom akvizicijom Mercatora Agrokor je stvorio najveću maloprodajnu mrežu u regiji s prihodom između pet i šest milijardi eura. (Tportal.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here