Nestle: Rast prodaje usporio, prognoza nepromijenjena

22

Nestle je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio usporavanje rasta prodaje jer se pogoršala situacija u azijskim gospodarstvima, dok su u Europi cijene pale, no najveća svjetska prehrambena grupa ipak je zadržala svoje prognoze rasta u 2014.

Proizvođači hrane suočavaju se s teškim uvjetima, jer cijene na razvijenim tržištima padaju, dok se rast tržišta u nastajanju usporava.

Prihodi od prodaje Nestlea dosegnuli su od siječnja do rujna 66,2 milijarde švicarskih franaka, dok su u istom lanjskom razdoblju iznosili 68,35 milijardi. To je nešto niže od procjena analitičara u anketi Reutersa od 66,78 milijardi franaka, a pad prodaje za 3,1 posto, izražen u francima, posljedica je rasta tečaja švicarske valute.

Temeljni organski rast, koji je prilagođen kolebanjima valuta, akvizicijama i prodajama, usporio je u tom razdoblju na 4,5 posto u odnosu na 4,7 posto u prvom polugodištu. Ipak, kompanija je potvrdila svoju prognozu organskog rasta za cijelu godinu.

“Unatoč teškom okruženju, još uvijek ciljamo na organski rast od oko 5 posto u 2014., uz poboljšanje marži”, poručio je izvršni direktor Nestlea Paul Bulcke u priopćenju.

Rast prodaje na tržištima u nastajanju, na kojima grupa ostvaruje 44 posto ukupne prodaje, usporio je na 9,5 posto, s 9,7 posto u prvom polugodištu. Rast na razvijenim tržištima također je usporio, i to na 0,5 posto, s 0,6 posto u prvom polugodištu.

No, rast prodaje u Južnoj i Sjevernoj Americi, najvećem tržištu Nestlea, ubrzao je na 5,1 posto, s 4,9 posto u prvom polugodištu. Na europskom je tržištu, pak, rast prodaje ostao stabilan na 1,4 posto, dok su cijene Nestleovih proizvoda nastavile padati.

Zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata, cijena dionice Nestlea pala je danas više od 2 posto. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here