Studenac preuzeo Merkur 5

79

Preuzimanjem posljednje, trideset i šeste, poslovnice u Promajni, omiški trgovački lanac “Studenac” dovršio je proces preuzimanja maloprodajne mreže konkurentskog lanca “Merkur 5”.

Splitski lanac trgovina Merkur 5 na tržištu je prisutan još od 1988. godine, prvo kao lokalna sinjska tvrtka, a od 1992. godine i lanac sa splitskom adresom, koji je gotovo svake godine širio svoju mrežu marketa i supermarketa.

Pod motom “tvoja lokalna trgovina”, Merkur 5 uspješno je poslovao u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a krajem 2014. godine ta je maloprodajna mreža, u vlasništvu Milenka Marinovića, brojila 50-ak poslovnica u kojima je bilo zaposleno više od 200 radnika, koji sada postaju dio desetak puta većeg kolektiva.

Studenac je, naime, najnovijom akvizicijom prešao broj od 2.000 zaposlenih radnika raspoređenih u četiri županije. Time je nastavljena i politika ekspanzije Studenca na tržištu maloprodaje gdje, uz otvaranje vlastitih poslovnica, preuzimaju i trgovine lokalnih konkurenata.

Podsjetimo, krajem 2012. godine Studenac je od posrnulog carstva Željka Keruma otkinuo 20-ak atraktivnih supermarketa u Splitu i okolici, a preuzimanjem Merkurove mreže dodatno su učvrstili poziciju u top 10 trgovačkih lanaca u zemlji.

Zadovoljstvo najnovijim poslovnim potezom nije krio vlasnik Studenca Josip Milavić, koji je u kratkoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju istaknuo financijski aspekt čitave priče.

“Dobro poslovanje očituje se u brojkama. Promet koji je Merkur 5 ostvarivao u iznosu od 100 milijuna kuna od sada se slijeva u promet Studenca, za koji očekujem da će ove godine dosegnuti milijardu i pol kuna, odnosno više od 200 milijuna eura”, kaže Milavić.

S gotovo 40 Merkurovih poslovnica u Splitu, Sinju, na Čiovu, Makarskoj rivijeri i u šibenskom zaleđu, Studenac je izrastao u jednog od najvećih dalmatinskih poslodavaca te se uspješno nosi i s mnogo većim nacionalnim i međunarodnim igračima na tržištu maloprodaje. U vlasništvu Milavićeve tvrtke sada je više od 300 poslovnica, raspoređenih širom Dalmatinske zagore, primorja i otoka.

No, dok je Studenac zauzet ekspanzijom, iza leđa bi mu se u matični Omiš mogao prišuljati Lidl, koji je ozbiljno zagrizao za kupnju autobusnog kolodvora na kojemu je naumio izgraditi veliki maloprodajni centar. (Slobodna Dalmacija)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here