HGK: Nema znatnijih pomaka malotrgovačkog prometa

36

Unatoč uglavnom pozitivnim kretanjima u ovoj godini, na kumulativnoj razini, odnosno u prvih devet mjeseci, realno se bilježi stagnacija prometa u trgovini na malo

Hrvatska gospodarska komora objavila je danas komentar kretanja prometa od trgovine na malo.

Podsjećaju kako se nakon četveromjesečnog kontinuiranog blagog godišnjeg realnog rasta maloprodajnog prometa, od svibnja počinju bilježiti negativni trendovi prometa sve do kolovoza kada se, djelomično kao rezultat povećane inozemne potražnje, bilježi rast.

Pozitivna se kretanja nastavljaju i u rujnu kada je, prema kalendarski prilagođenim podacima, zabilježen realni rast prometa od 1,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine (prema desezoniranim podacima pad od 0,3 posto u odnosu na kolovoz), također djelomično zbog povećane inozemne potražnje (povoljniji turistički rezultati).

Unatoč uglavnom pozitivnim kretanjima u ovoj godini, na kumulativnoj razini, odnosno u prvih devet mjeseci, realno se bilježi stagnacija prometa u trgovini na malo.

Takva je razina prometa okvirno 19 posto manja u odnosu na onu iz 2008. godine, a rezultat je slabe domaće potražnje koja se bilježi zbog smanjene kupovne moći stanovništva uslijed negativnih kretanja na tržištu rada.

Naime, uz trend godišnjeg pada broja zaposlenih i niske realne razine neto plaća (u ovoj godini neto plaće stagniraju i manje su u odnosu na 2008. godinu), teško je očekivati neki znatniji pomak u ovoj godini, odnosno očekujemo da će razina prometa u ovoj godini okvirno stagnirati na prošlogodišnjoj razini, kažu u HGK.

Promet u trgovini na malo na razini EU-a bilježi pozitivan godišnji trend, i to kontinuirano od kolovoza 2013. godine, a u prvih osam mjeseci ove godine promet je, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio 1,8 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema podacima Eurostata, porast prometa u promatranom razdoblju zabilježen je u većini zemalja EU-a, ali je njegova ovogodišnja razina u većini zemalja EU-a još uvijek niža u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

“Relativno povoljniji rezultati u trgovini na malo u rujnu rezultat su primarno niske prošlogodišnje baze, povoljnijih rezultata u turizmu u odnosu na referentno razdoblje prošle godine, a rastu maloprodajnog prometa pridonio je i porast prodaje automobila u rujnu. No, rujanski rast prometa u trgovini na malo nije znatnije utjecao na rezultate u trgovini na malo u prvih devet mjeseci jer kumulativ za to razdoblje pokazuje stagnaciju. S obzirom da ne očekujemo znatnije promjene u pogledu domaće potražnje i to zbog problema na tržištu rada koji su i dalje izraženi, kao i općenitog pesimizma, procjenjujemo da do kraja godine neće doći do bitnijih promjena u trendovima kretanja malotrgovačkog prometa”, komentira direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here