Prihodi od prodaje Mercatora pali 3,6 posto

43

Mercator je u prva tri ovogodišnja kvartala zabilježio pad prihoda od prodaje na svim tržištima, osim u Crnoj Gori, gdje je prodaja rasla 5,3 posto. Gubitak je smanjen na 12,5 milijuna eura

Slovenski maloprodajni lanac Mercator je u ponedjeljak objavio izvještaj za prvih devet mjeseci u kojemu je vidljiv pad prihoda od prodaje za 3,6 posto uz poboljšanje, doduše još uvijek negativnoga, neto rezultata, pišu analitičari iCapitala.

U prvih devet mjeseci Grupa je ostvarila skoro dvije milijarde eura prihoda od prodaje što je 3,6 posto manje nego u istom periodu lani. Pad prodaje je zabilježen na svim tržištima na kojima je Mercator prisutan, osim u Crnoj Gori gdje je zabilježen rast od 5,3 posto.

Pad prodaje se uglavnom može pripisati zatvaranju nekih manje profitabilnih programa (FMCG), prebacivanju dijela maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na Konzum u sklopu procesa integracije te trendu pada kupovne moći u Sloveniji i Hrvatskoj.

Čak 57,1 posto ukupne prodaje je ostvareno u Sloveniji, 20,5 posto u Srbiji, 11,4 posto u Hrvatskoj, 6,9 posto u Bosni i Hercegovini i 4,1 posto u Crnoj Gori.

Unatoč padu troškova prodane robe od tri posto i administrativnih troškova (-27,8 posto), pad su zabilježili i EBITDA i to za 2,9 posto na 80 milijuna eura te EBITDAR, koji isključuje trošak iznajmljivanja, za 4,8 posto na 120 milijuna eura. U isto vrijeme je EBITDA marža zadržana na četiri posto, dok je EBITDAR marža blago pala sa 6,1 na 6,0 posto.

Nakon zaključivanja ugovora s vjerovnicima proces financijskog restrukturiranja kompanije je završen te će, prema podacima iz izvještaja, prilagoditi otplatu duga očekivanom novčanom toku, poboljšati likvidnost i osigurati višu stopu ulaganja.

Mercatorov neto dug je u odnosu na isto vrijeme lani smanjen s 1,05 milijardi na 997 milijuna eura (-5,1 posto), a odnos neto duga i trailing EBITDA je prešao s 10,7x na 9,3x.

U konačnici je ostvaren gubitak, iako je njegov iznos smanjen za 31,5 posto u odnosu na isti period lani te doseže 12,5 milijuna eura. “U budućnosti će svakako biti zanimljivo pratiti kakav će utjecaj na rezultate imati nedavno Agrokorovo preuzimanje Mercatora”, poručuju iz iCapitala. (banka.hr / iCapital)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here