Publicis kupuje američki Sapient za 3,7 milijardi dolara

41

Treća po veličini marketinška agencija u svijetu Publicis kupit će američku agenciju specijaliziranu za digitalno oglašavanje Sapient za 3,7 milijardi dolara, jer želi ubrzati rast poslovanja.

To preuzimanje bit će financirano gotovinom i novim zaduživanjem, koje neće utjecati na kreditni rejting Publicisa, kazao je izvršni direktor te francuske agencije Maurice Levy.

Istaknuo je da je to preuzimanje dio nastojanja da se grupa revitalizira nakon što je njezin rast u posljednjem tromjesečju zaostao za rivalima, kao što su WPP i Interpublic.

Tu slabost Levy je pripisao neuspješnom “spajanju jednakih”, odnosno propalom povezivanju između Publicisa i Omnicoma, druge po veličini svjetske marketinške agencije. Pregovori o tom povezivanju počeli su u kolovozu prošle godine, a u svibnju ove ideja je odbačena zbog “razlika u kulturi” i neuspjelih pregovora o kontroli.

Levy vjeruju da će preuzimanje Sapienta, koji oko 63 posto svojih prihoda ostvaruje na marketinškom tržištu u Sjevernoj Americi i zapošljava 13.000 ljudi, vratiti Publicis na čvrste noge.

“Publicis i Sapient bit će tehnološki lideri koji će svojim korisnicima pomoći da uspiju u digitalnom svijetu. Taj će dogovor stvoriti temelje za ubrzanje rasta, jer će otvoriti nova tržišta i nove kanale prihoda”, kazao je izvršni direktor Publicisa.

Prošle je godine Publicis 38,4 posto svojih prihoda ostvario putem digitalnih medija, a cilj mu je taj udio povećati na 50 posto do 2018. godine, što bi sa Sapientom, smatraju analitičari, mogao postići i prije. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here