Božićna kupovina putem interneta

54

Mnogi ne znaju da prilikom kupnje putem interneta imaju jednaka prava kao i kada kupuju u dućanima, a čak u određenim slučajevima imaju i neka dodatna

Kupovina putem interneta brz je i lak način za organizaciju božićne kupovine. Za razliku od “trčanja po trgovinama”, kupnjom putem interneta možete uštedjeti vrijeme i izbjeći velike gužve.

Ovakav način kupovine vrlo je praktičan te će mnogi u predblagdansko vrijeme kupiti poklone upravo putem interneta.

Međutim, velik dio potrošača je još uvijek nesiguran, pa čak i zabrinut za svoja prava prilikom kupovine putem interneta. Znate li da proizvode kupljene putem interneta, možete vratiti u roku 14 dana, bez navođenja razloga?

Kako bi vaša božićna kupovina putem interneta bila sigurno i ugodno iskustvo, važno je znati sljedeće informacije i imati ih na umu prilikom kupovine.

Posebno obratite pozornost na ime i kontakt podatke te poštansku adresu trgovca od kojeg kupujete. S obzirom na to da su vam dužni pružiti te informacije, nikada se ne oslanjajte isključivo na e-mail adresu ili poštanski broj, jer ako niste zadovoljni dostavljenim proizvodom, trebat će vam točan kontakt trgovca.

Također, uvijek pročitajte sitna slova kako bi znali na što ste pristali te obratite pozornost i upoznajte se s uvjetima otkazivanja i povratka robe. Više korisnih savjeta na ovu temu možete pronaći na stranici Europskog potrošačkog centra Hrvatska.

Prije božićne kupovine putem interneta važno je upoznati se s potrošačkim pravima. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta:
1. Pravo na promjenu mišljenja – kada kupujete putem interneta, imate pravo vratiti kupljeni proizvod u roku od 14 dana i dobiti povrat novca.
2. Pravo o dobivanju informacije o svim troškovima prije kupovine – trgovci moraju navesti ukupne troškove proizvoda kao i bilo kakve dodatne naknade.
3. Isporuka proizvoda – trgovac vam mora isporučiti proizvod u roku od 30 dana od narudžbe, osim ako ne dogovorite drugačije.

Ostale informacije o kupovini putem interneta, uključujući nadležne institucije koje potrošači mogu kontaktirati za savjete i informacije u slučaju problema, kao i ostale teme vezane uz potrošače, mogu se pronaći na službenoj web stranici informativne kampanje Europske komisije “Potrošači, upoznajte svoja prava“.

Više o kupovini putem interneta možete pronaći u brošuri Kupovina putem interneta.

Konkretne slučajeve rješavanja potrošačkih problema možete pronaći na linku: Savjeti.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here