Mješavine i dodaci za kolače: Domaće je najslađe

48

Istraživanje koje su ususret božićnim blagdanima proveli magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal o konzumaciji kolača pokazalo je ono što već znamo – da se za Božić zasigurno nećemo odreći uživanja u ovim slatkim izazovima, ali i otkrilo kako su kolači prava “domaća” kategorija koja se dominantno konzumira kod kuće, a rijetko u slastičarnicama ili se kupuje u trgovini.

Svaki dvadeseti ispitanik, njih 5,1%, ističe kako kolače konzumira svakodnevno.

Nasuprot tome, sličan je i broj onih (5,5%) koji navode kako uopće ne konzumiraju kolače.

Međutim, o popularnosti ovih slastica najbolje govori pokazatelj da gotovo polovica ispitanih (44,9%) kolače konzumira barem jednom tjedno, a nekoliko puta tjedno njih 17%.

Manje aktivnih konzumenata, odnosno onih koji kolače jedu barem jednom mjesečno ima 19,1%, a nekoliko puta godišnje 8,4%.

Slastičarima neće biti drago čuti da samo 2,1% ispitanika kolače konzumira u slastičarnici.

Da kolače uglavnom jedu u gostima na proslavama ističe 7,9% potrošača, no da su kolači predominantno “domaća” kategorija najjasnije pokazuje to što čak 90% anketiranih kolače konzumira kod kuće.

Omiljeni kolač je teško izabrati, no prema općenitim kategorijama najpopularniji su kremasti (punjeni kremom) za koje se kao svoj favorit odlučilo 47,6% ispitanika, a nisu daleko niti voćni (punjeni voćem ili s glazurom od voća) s 29,1% te suhi kolači (čajni i sl.) s 23,3% udjela.

Pritom više od četvrtine konzumenata kolača, njih 26,3%, navodi kako barem jednom tjedno peku kolače, a onih koji to rade barem jednom mjesečno ima 16,5%.

Nekoliko puta godišnje kolače u kućnoj radinosti priprema 9,2% ispitanika, dok onih koji to rade nekoliko puta tjedno ima 7,8%, a svakodnevno 0,7%.

Zanimljivo je kako je dosta veliki broj konzumenata koji uopće ne peku kolače – čak 39,4%.

Kada je riječ o kupnji gotovih kolača u supermarketu, tri od pet ispitanih (60,7%) navode kako ne kupuju ove proizvode u trgovini. Da to čini rijetko navodi 22,1% konzumenata, ponekad kupi kolače u supermarketu njih 13,7%, a redovito 3,6% ispitanika.

Istraživanje je provedeno tijekom studenog 2014. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Stratifikacija uzorka provedena je po šest regija i četiri veličine naselja metodom slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva. Uzorak je uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here