Industrijska proizvodnja u studenome porasla 2,7%

56

U studenom je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla 2,8 posto na godišnjoj razini, nastavljajući uspon treći mjesec zaredom, i to nešto brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u studenom porasla 2,7 posto u odnosu na listopad, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 2,8 posto u odnosu na studeni prošle godine.

To predstavlja znatan rast treći mjesec zaredom, s obzirom da je u rujnu industrijska proizvodnja skočila 3,8 posto na godišnjoj razini, a u listopadu 2,7 posto.

“Industrijska proizvodnja u studenom potvrdila je naša očekivanja te je nastavila s pozitivnim stopama rasta, na mjesečnoj i godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrajući prema GIG-u, u studenom je na godišnjoj razini najviše, 14,7 posto, skočila proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 5,1 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja energije porasla je, pak, 3,2, a intermedijarnih proizvoda 1,3 posto.

Pad je u studenom na godišnjoj razini zabilježila samo proizvodnja kapitalnih proizvoda, i to za 6,7 posto.

U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja ojačala 1,0 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Oslabljena domaća i inozemna potražnja za hrvatskim proizvodima i dalje će ograničavati zamjetniji rast industrijske proizvodnje. Ipak, s obzirom da su od početka godine zabilježene pozitivne godišnje stope rasta proizvodnje, s izuzetkom lipnja i kolovoza, na razini cijele godine očekujemo blagu pozitivnu stopu rasta obujma industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu. Ostvare li se naša predviđanja, to bi bila prva godina blagog rasta industrijske proizvodnje, nakon pet godina uzastopnog pada”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here