Marketing prošlih vremena

85

Najznačajniji protagonist umjetničkog pokreta Art Nouveau (Art Deco, secesija) svakako je češki umjetnik Alphonse Maria Mucha koji je zahvaljujući svom daru crtanja obilježio čitav jedan umjetnički pravac, ali i dao svoj obol medijima i marketingu.

Ovaj slikar i dizajner dobio je priliku da svojim crtanjem zarađuje za život krajem 1870-ih godina pa je svoju karijeru započeo kao kazališni dekorater oslikavajući kazališne kulise.

Radi posla se iz Češke preselio u Beč, a nakon požara u kojem je izgorjela tadašnja vodeća kuća za izradu kazališnih kulisa u kojoj je bio zaposlen, Kautský – Brioschi – Burghardt, vratio se u Moravsku (Češka) nastavivši raditi kao slikar kazališnih i ostalih dekoracija.

No, pravi procvat u karijeri Muche nastupio je upoznavanjem grofa Karla Khuena Belasia kojem je zidnim freskama dekorirao, odnosno oslikao unutrašnjost dvorca Emmahof. Grof, oduševljen njegovim radom i umjetnošću, daje mu stipendiju kako bi mogao otići na studij slikarstva na minhenskoj Akademiji likovnih umjetnosti koju ovaj umjetnik rado prihvaća.

Nakon što je završio studij slikarstva u Njemačkoj preselio se u Pariz gdje je nastavio svoje obrazovanje na Julian akademiji, a istodobno je i izrađivao ilustracije za magazine i reklamne agencije. Ipak, slavu je stekao zahvaljujući plakatu koji je napravio za slavnu glumicu ondašnjeg vremena, Sarah Bernhardt, napravljenog u duhu Art Nouveaua. Zahvaljujući tome Mucha je dobio i brojne druge poslove.

Tako se 1906. godine preselio u Ameriku gdje je odlično primljen. U četiri godine, koliko je živio u Americi, oženio se te našao mecenu koji je financirao njegov panslavenski ciklus slika na kojem je radio čak 18 godina, Slavenska epopeja. Radi ovog ciklusa slika vratio se u Češku, a Muchini radovi su postali zaštitni znak stila umjetnosti Art Nouveau, odnosno secesije.

Ipak, iako nitko ne može osporiti kako je Mucha ostao zapamćen po svojim slikama i kao začetnik novog pravca u umjetnosti, on je uvelike utjecao i na komercijalne trendove diljem Europe i Amerike.

Tako samo neka od njegovih najpoznatijih radova u marketingu podrazumijevaju reklamne plakate i dizajn pakiranja za Job cigaretni papir, Moët & Chandon šampanjce te Nestléovu hranu za djecu. Uz to, on je napravio i turističke postere za Monte Carlo.

No, njegova umjetnost uvelike je utjecala i na medije jer je Mucha surađivao s velikim brojem njih kojima je izrađivao naslovnice. Kako je bio svestran izrađivao je i kalendare te prve češke, odnosno čehoslovačke poštanske markice, a čak je i 1919. godine za Čehoslovačku banku dizajnirao češki novac (krune).

Zbog svog stila, Mucha je često bio svrstavan u dekorativnu i primijenjenu umjetnost radeći crteže za unikatni nakit i dekoracije interijera, ali i to je, slažu se stručnjaci, radio maestralno.

Njegove slike, plakati, reklame, ilustracije, dizajn nakita i kazališnih scenografija postali su zaštitni znak Art Nouveau stila umjetnosti čiji je on neosporni lider.

Ipak, najviše uspjeha imao je s motivima mladih žena, raskošne kose, okuženih stiliziranim cvijećem i ostalim ornamentalnim ukrasima.

Neke od njegovih radova možete pogledati u našoj galeriji.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here