Osobna potrošnja potaknula rast švicarskog BDP-a

29

Švicarsko gospodarstvo poraslo je u trećem ovogodišnjem tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dvostruko brže nego se očekivalo, a tomu su doprinijeli osobna potrošnja i izvoz kemijskih te farmaceutskih proizvoda.

Tromjesečni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) najbrži je u zadnjih godinu dana i veći od procjena, jer su analitičari u anketi Reutersa očekivali stopu rasta BDP-a od 0,3 posto.

Po podacima državnog ureda za ekonomiju, na godišnjoj razini švicarski BDP porastao je 1,9 posto, također više od očekivanja. Analitičari su, naime, prognozirali rast BDP-a od 1,4 posto. To je i ubrzanje gospodarskih aktivnosti u odnosu na drugo tromjesečje, kada je BDP, po revidiranim podacima, porastao po stopi od 1,6 posto.

U trećem tromjesečju osobna potrošnja Švicaraca ojačala je 0,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje, ulaganja u građevinarstvo za 0,8 posto, a potrošnja države za 0,9 posto.

Djelomično zahvaljujući politici švicarske središnje banke koja ograničava rast tečaja franka, Švicarska je uspjela održati gospodarski rast unatoč stagnaciji u eurozoni, u koju plasira otprilike polovinu svog izvoza. U drugom tromjesečju izvoz je povećan za 2,8 posto, ponajviše zahvaljujući skoku izvoza kemijskih i farmaceutskih proizvoda.

“Švicarsko gospodarstvo nastavlja dobrim putem, a i tržište rada je vrlo snažno. Realni rast plaća trebao bi poduprijeti osobnu potrošnju”, ističe Christian Lips, ekonomist u njemačkoj banci Norddeutsche Landesbank. (Banka.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here