Dobit Facebooka snažno porasla, kao i prihodi od oglašavanja

53

Prema objavljenom izvješću, ukupni prihodi najveće svjetske društvene mreže dosegnuli su u četvrtom kvartalu prošle godine 3,85 milijardi dolara, dok su godinu dana prije iznosili 2,6 milijardi

Zahvaljujući snažnom rastu mobilnog oglašavanja, Facebook je u posljednjem lanjskom tromjesečju ostvario dobit od 701 milijun dolara, 34 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, dok su mu prihodi skočili 49 posto.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čini najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 53 posto, na 3,59 milijardi dolara. Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa je njihov udio dosegnuo gotovo 70 posto ukupnih prihoda od oglašavanja.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju prošle godine 1,39 milijardi mjesečnih korisnika širom svijeta, 13 posto više nego godinu dana prije, a 86 posto njih pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja.

To Facebooku omogućuje velike prilike, s obzirom da se sve više kompanija usmjeruje na oglašavanje putem mobilnih uređaja, pametnih telefona i tableta.

“Uzimaju dio online oglašivačkog kolača, dio ukupnih oglašivačkih budžeta”, kaže Ronald Josey, analitičar u tvrtki JMP Securities.

Josey, kao i neki dugi analitičari, smatraju da će video oglašavanje, što je Facebook započeo lani, predstavljati novu polugu rasta prihoda te društvene mreže.

“Imamo veliki interes za korištenje videa. To je kreativni medij i znat ćemo ga učinkovito iskoristiti”, kazao je Dave Wehner, financijski direktor Facebooka.

U posljednjem lanjskom tromjesečju snažno su porasli i rashodi kompanije, što je posljedica pojačane potrošnje na marketing i prodaju, kao i povećanog investiranja u istraživanje i razvoj.

U tom je kvartalu Facebook gotovo utrostručio ulaganja u istraživanje i razvoj u svojim kompanijama koje je nedavno preuzeo, kao što su WhatsApp i Instagram, na ukupno 1,1 milijardu dolara.

U cijeloj prošloj godini dobit Facebooka dosegnula je 2,9 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više nego godinu dana ranije. (banka.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here