Godišnji pad realne neto plaće u studenom

40

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u studenom iznosila je 8.039 kuna tj. 63 kune više o odnosu na listopad

Prema prvim rezultatima koje je objavio DZS prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u studenom je iznosila 5.632 kune te je u odnosu na prethodni mjesec nominalno veća za 1,8 posto dok je na godišnjoj razini zabilježila stagnaciju.

Obzirom da je u studenom zabilježena blaga pozitivna stopa godišnje inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena (+0,2 posto), realna neto plaća je u istom promatranom mjesecu niža za 0,2 posto u odnosu na studeni 2013. godine.

Na godišnjoj razini bruto plaća je zabilježila blagi rast u nominalnom i realnom izrazu (+0,3 posto odnosno +0,1 posto).

“Premda do kraja 2014. godine ne očekujemo značajnije promjene u iznosima neto i bruto plaća, stupanjem na snagu novog Zakona o porezu na dohodak (od 1. siječnja 2015.), očekuju se promjene u smjeru povećanja prosječne isplaćene neto plaće. Naime, povećanje neoporezivog dijela plaće te redefiniranje poreznih razreda uzrokovat će rast nominalnih neto plaća tijekom 2015. godine. Osim toga, uz učinak (nižeg) baznog razdoblja, realan rast neto plaća mogao bi biti dodatno podržan ukoliko izostanu veći inflatorni pritisci”, pišu RBA analitičari.

Istovremeno, činjenica da je realni sektor iscrpljen šestogodišnjom recesijom, očekivano povećanje neto plaća u ovoj godini najvjerojatnije će biti najvećim dijelom posljedica navedenih zakonskih izmjena (podržanih nastavkom deflatornih pritisaka), dok bi učinak rasta plaća zbog poželjno veće radne produktivnosti realnog sektora mogao izostati, uzmemo li u obzir i dalje teško stanje na tržištu rada te nisku razinu privatnih i javnih investicija. (banka.hr / RBA analitičari)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here