Lidl želi preteći Plodine

60

Lidl je od ulaska na hrvatsko tržište 2006. godine s 13 trgovina i 700 milijuna kuna prometa narastao na 86 trgovina i 1700 zaposlenih, a ukupni je promet u tom razdoblju narastao šest puta. Prosječna bruto plaća trgovaca u Lidlu trenutno je oko 6200 kuna.

Prema ukupnim prihodima, Lidl je u 2013. godini bio treći maloprodajni lanac na hrvatskom tržištu, a s ovakvim rastom očito će biti vrlo tijesna borba za drugu poziciju u 2014., što su je dosad držale Plodine, koje su lani također narasle na 74 trgovine. Lidl je u 2013.godini imao prihod od tri milijarde kuna i te je godine imao rast od 14 posto.

Premda predsjednik Uprave Lidla Hrvatska Boris Lukšić najavljuje i daljnji rast bez konkretnih brojki koliko trgovina planiraju otvoriti već u ovoj godini, u tom najvećem diskontnom lancu na hrvatskom tržištu interno, kako doznaje Jutarnji list, planiraju dugoročni rast i do 120 trgovina.

Taj će daljnji rast ovisiti o ukupnom razvoju tržišta maloprodaje, oporavku kupovne moći i pronalasku dobrih lokacija za otvaranje novih dućana.

Očito je, međutim, da je od prvih skeptičnih reakcija hrvatskih kupaca Lidl Hrvate naučio na diskontne formate.

“Prosječno je u Lidlovim trgovinama oko milijun kupaca tjedno”,  otkrio je jučer Boris Lukšić odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja posebnog projekta personaliziranog usavršavanja voditelja Lidlovih trgovina. (Jutarnji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here