Tužilaštvo BiH naredilo istragu zbog slučaja Tuš

52

Nakon sastanka održanog početkom studenog, Vanjskotrgovinska komora BiH je stala iza zahtjeva domaćih dobavljačkih kompanija da se preispita odlazak slovenskog maloprodajnog lanca Tuš sa bh. tržišta.

Čelnici oštećenih tvrtki koje su poslovale s Tušem tvrde da su slovenski vlasnici oštetili državu te bh. radnike i tvrtke.

Također, Tuš je optužio domaće kompanije da su odbijale vršiti svoj dio posla, dok čelnici spomenutih kompanija to pravdaju neisplaćivanjem dostavljene robe.

Slijedom toga, Tužilaštvo BiH je izdalo nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Interpolu, da poduzmu zakonom propisane istražne radnje kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Sloveniji, radi utvrđivanja i dokazivanja stvarnih činjenica u predmetu kaznene prijave koju su bh. gospodarstvenici podnijeli protiv Mirka Tuša i drugih.

Zbog sumnje da prijavljene pravne osobe pokušavaju ugasiti svoje poslovanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, 24. listopada 2014. godine, od Tužiteljstva BiH zatraženo je provođenje hitne privremene mjere zamrzavanja imovine, zabrana rada, te bilo kakvih statusnih promjena, za dvije pravne osobe registrirane u BiH: Tuš d.o.o i Tuš trade d.o.o.

“Nakon podnošenja kaznene prijave, jedna od prijavljenih pravnih osoba podnijela je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka kod Općinskog suda u Bihaću. Isti sud je, temeljem tog zahtjeva, imenovao privremenog stečajnog upravitelja u poduzeću TUŠ trade, koji bi do kraja mjeseca trebao podnijeti sudu izvještaj o stanju u poduzeću i utvrditi postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka. Ovlašteni predstavnik oštećenih gospodarstvenika je 28. studenog 2014. godine podnio urgenciju Tužiteljstvu BiH da se obustavi provođenje bilo kakvog stečajnog postupka, a to je predloženo i u navedenoj kaznenoj prijavi. Do današnjeg dana, Tužiteljstvo BiH još uvijek nije reagiralo, odnosno poduzelo bilo kakve zaštitne mjere po podnesenim zahtjevima”, priopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Podsjećamo, u slučaju da stečajni postupak bude pokrenut, oštećene tvrtke ostaju bez mogućnosti naplate svojih potraživanja, a prema podacima kojima raspolaže VTK BiH, radi se o višemilijunskim potraživanjima bh. gospodarstvenika. (Klix.ba)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here