DZS potvrdio rast potrošnje u prosincu po najvišoj stopi od polovine 2013.

48

Državni zavod za statistiku (DZS) u četvrtak je objavio da je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj u prosincu 2014. godine realno porastao za 2,6 posto na godišnjoj razini, čime je potvrdio svoju prvu procjenu rasta potrošnje po najvišoj stopi od lipnja 2013. godine.

Ujedno, time je potvrđeno i da potrošnja u Hrvatskoj raste peti mjesec zaredom, i to po sve višim stopama – u kolovozu i listopadu potrošnja je na godišnjoj razini rasla za 0,3 posto, u rujnu za 1,4 posto, a studenom za 2,2 posto.

Ranije objavljeni podaci DZS-a pokazuju da je tijekom 2014. godine realni pad prometa u trgovini na malo zabilježen samo u svibnju i srpnju.

Prema najnovijim podacima DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu je, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 1,1 posto, a realno za 2,6 posto u odnosu na zadnji mjesec 2013. godine.

Pritom je realni rast prometa u maloprodaji ostvaren u svim djelatnostima, i to u rasponu od 2,6 posto, za koliko je povećan promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, do 4,3 posto, koliko je rastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima. (Hrportfolio.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here