Osnovana Zajednica proizvođača i veletrgovaca dodataka prehrani HGK

180

Za predsjednika Zajednice izabran Andrija Polić, direktor tvrtke Stella Mediterranea

Kako bi se ojačale aktivnosti usmjerene na unapređenje djelovanja i poslovnog okruženja članica te promicanje zajedničkih interesa članica u području proizvodnje i stavljanja na tržište dodataka prehrani, u Hrvatskoj gospodarskoj komori jučer je osnovana Zajednica proizvođača i veletrgovaca dodataka prehrani HGK.

Za predsjednika Zajednice izabran je direktor tvrtke Stella Mediterranea iz Klisa, Andrija Polić, te tri zamjenika predsjednika: Tomislav Lalić, predsjednik Uprave Apipharma d.o.o. iz Zagreba, Kemal Kremić, direktor tvrtke Nemus Lex d.o.o. iz Zagreba, i Stjepan Kolednjak, direktor prodaje tvrtke Biovitalis d.o.o. iz Turčina.

Na sastanku se okupilo 40 predstavnika tvrtki iz djelatnosti poslovanja s dodacima prehrani u svim fazama (proizvodnja, uvoz, distribucija, prodaja), tvrtke nositelji notifikacijskog broja za dodatke prehrani Ministarstva zdravlja RH te druge članice HGK zainteresirane za rad Zajednice. U Vijeće su osim predsjedavajućih članova izabrane i tvrtke: Belupo d.d., Milsing d.o.o. te Medika d.d.

Istaknuta je potreba da se pred nadležnim državnim tijelima afirmira položaj  i uloga Zajednice kao ravnopravnog partnera u rješavanju pitanja od interesa za struku, uključujući sudjelovanje u postupku izrade nove legislative kojom se rješavaju pitanja od interesa za članice.

Zadaci Zajednice bit će pružanje stručne i lobističke pomoći članicama u rješavanju pitanja pred nadležnim tijelima, trajno prikupljanje podataka o stručnim pitanjima odnosno pribavljanje i distribuiranje informacija važnih za područje dodataka prehrani, posebice u području donošenja i izmjena legislative, edukacija članica,  iniciranje izmjena i rad na izmjenama postojećih propisa, osiguravanje uključivanja predstavnika Zajednice u povjerenstva za izradu nove legislative kojom se rješavaju pitanja od interesa za članice.

U Europskoj uniji, tržište vitamina i dodataka prehrani iznosilo je skoro 7 milijardi eura u 2009. godini. Prema Radnom dokumentu Europske komisije iz 2008. godine, dodaci prehrani koji sadrže vitamine i minerale imaju udio od oko 50% na tržištu.

Istraživanje Euromonitor Internationala iz 2009. navodi da su najpopularniji proizvodi u zapadnoj Europi dodaci namijenjeni zdravlju probavnog, imunosnog sustava, zglobova, ljepoti i zdravlju srca, što čini više od 55% vrijednosti prodaje svih dodataka prehrani.

Slično se odnosi i na istočnu Europu.  Broj tvari, osim vitamina i minerala, koji se koriste u dodacima prehrani na europskom tržištu procjenjuje se na više od 400. Neki od tržišno najznačajnijih su riblja ulja, probiotici i biljni sastojci (ovisno o tržištu).

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here