Ante Vlahović dobitnik prestižne međunarodne nagrade za životno djelo u poduzetništvu

8

ante vlahovic largeAnte Vlahović, dugogodišnji predsjednik Uprave Adris grupe, ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne nagrade za životno djelo u poduzetništvu “Stvaratelji za stoljeća”.

Vlahoviću će priznanje biti uručeno u Dubrovniku, 27. ožujka, u sklopu regionalnog summita poduzetnika jugoistočne Europe i Međunarodnog panela stručnjaka pod nazivom “Kuda ide svjetska ekonomija – ekonomija budućnosti?!” koji okuplja najuspješnije poduzetnike i uglednike jugoistočne Europe.

Tom prigodom raspravljat će se o značaju poduzetništva kao preduvjeta za sveukupni ekonomski i društveni razvoj.

U selekcijski postupak predlaganja i izbora kandidata koji je trajao 20 mjeseci, bili su uključeni brojni poduzetnici, poslovna udruženja, nevladine organizacije i državne institucije.

Nezavisno povjerenstvo predvođeno akademikom prof.dr. Borisom Tihim potom je između 340 kandidata iz devet zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Njemačka, Srbija, Slovenija i Švedska) izabralo najzaslužnije.

U obrazloženju nagrade za životno djelo u poduzetništvu dodijeljene Vlahoviću, uz ostalo stoji: “O uspješnosti ovog gospodarstvenika ponajbolje svjedoči činjenica da je, primjerice, Adris grupa tijekom njegova vođenja kompanije prihode povećala deset puta, dobit 30 puta, a vrijednost kapitala čak 50 puta. Broj zaposlenih se povećao 20 puta, a vrijednost dionica više od 100 puta. Istodobno, Adris je investirao više od 7 milijardi kuna, od čega u turizam više od 3 milijarde kuna. Što Adris znači za Hrvatsku i regiju svjedoči podatak da dnevno u državne proračune uplaćuje više od 12 milijuna kuna ili ukupno godišnje gotovo 4 milijarde kuna. Čak tri četvrtine dionica i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika, a nitko nema više od 12,6 posto. Adris, uključujući i nedavno preuzeto Croatia osiguranje, zapošljava više od osam tisuća ljudi.”

Podsjetimo, Adris je izrastao na dugogodišnjoj tradiciji TDR-a, s namjerom da investira i u druga područja poslovanja. Prije deset godina Adris je najavio kako će ozbiljno investirati u turizam, pokrenuti proizvodnju zdrave hrane te nastojati ulagati u financijski sektor, odnosno industriju osiguranja.

Sada svjedočimo činjenici da je Maistra postala jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj s najluksuznijim hotelima, s više od 11 tisuća smještajnih jedinica i tri milijuna noćenja, a Cromaris uvjerljivo najveći proizvođač ribe na Jadranu i među deset najvećih u Europi u proizvodnji orada i brancina.

Uz to, Adris je nedavno preuzeo upravljanje nad Croatia osiguranjem s ambicijom da ovog hrvatskog osiguravatelja s prepoznatljivom tradicijom vrlo brzo pretvoriti u regionalnog lidera.

Uza sve to, Adris prednjači i svojom društvenom odgovornošću, o čemu najbolje svjedoči Zaklada Adris, najveća korporativne zaklada u ovom dijelu Europe.

Za različite projekte – od razvoja znanosti i pomaganja mladima do očuvanja baštine i poticanja kreativnosti, od svog osnutka 2007. godine, Zaklada je ukupno donirala više od 30 milijuna kuna.

Razumijevajući težinu gospodarske i socijalne krize u nas, u uvjetima kad nezaposlenost općenito, a posebno nezaposlenost mladih doseže vrhunac, pokrenut je projekt “Budućnost u Adrisu” koji nadarenim mladim pripravnicima omogućava plaćeni pripravnički staž i dodatno usavršavanje u tvrtkama članicama Adris grupe, a najboljima od njih i stalno zaposlenje.

Za svoj rad Vlahović je dobio je više prestižnih nagrada. Uz ostalo, dobitnik je nagrade za najuspješnijeg menadžera u srednjoj i jugoistočnoj Europi te dobitnik regionalne nagrade Brand Leader za poseban doprinos u razvoju elitnog turizma na području jugoistočne Europe.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here