HGK: Nastavak pada proizvođačkih cijena

44

proizvođačke cijene rast ilustracija midiUkupne su proizvođačke cijene u industriji u veljači ove godine bile 4% manje u odnosu na isti mjesec lani, što znači nastavak silaznog trenda koji kontinuirano traje od svibnja 2013. godine.

Na pad tih cijena znatno je utjecalo smanjenje proizvođačkih cijena energije, odnosno kada se isključi njihov utjecaj tada je dinamika pada ukupnih proizvođačkih cijena sporija (-0,5%), navodi se u osvrtu Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Pritom su proizvođačke cijene (bez energije) na domaćem tržištu pale za 1%, dok su na ne domaćem tržištu porasle za 0,2%, na što je ponajprije utjecao pad cijena energije na ne domaćem tržištu (-25,4%) u odnosu na domaće tržište (-9,2%).

Strukturno gledajući, na takvu je razliku u kretanjima cijena energije na domaćem i ne domaćem tržištu, utjecao snažniji pad cijena kod vađenja sirove nafte i zemnog plina na ne domaćem tržištu (-51,2%) u odnosu na domaće tržište (-5,9%).

Osim vađenja sirove nafte i zemnog plina, snažan se godišnji pad ukupnih proizvođačkih cijena u veljači bilježi i kod proizvodnje rafiniranih naftnih derivata (-25,4%), gdje je zabilježena jednaka dinamika pada na domaćem i na ne domaćem tržištu.

Sličan se trend bilježi i na razini Europske unije, odnosno u siječnju ove godine bilježi se godišnji pad proizvođačkih cijena na ukupnom tržištu od 3%, čime je nastavljen trend godišnjeg pada koji kontinuirano traje od kolovoza 2013. godine.

Na takva kretanja početkom ove godine značajno je utjecao godišnji pad cijena energije od 15,3%.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here