HOK: 20. obljetnica suradnje s Obrtničkom komorom za München i Gornju Bavarsku

47

Na državnom prijemu bavarske vlade u Münchenskoj Rezidenciji, održanom jučer povodom održavanja Međunarodnog obrtničkog sajma u Münchenu, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec i predsjednik Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku (HWK) Georg Schlagbauer prigodno su obilježili 20. obljetnicu partnerstva HOK-a i HWK.

Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora za München i Gornju Bavarsku potpisale su u Münchenu 7. veljače 1995. godine Ugovor o partnerstvu, koji je trajao do kraja lipnja 2004. godine. Zajedno sa Zakladom za gospodarski razvitak i strukovno obrazovanje (SEQUA), komore su razradile prijedlog Projekta, a Savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju Savezne Republike Njemačke (BMZ) financijski je pomoglo projekt i do 2004. godine osiguralo za provedbu oko milijun eura.

Cilj projekta partnerstva, koji je provodila SEQUA, bio je osigurati financijsku i tehničku pomoć Hrvatskoj obrtničkoj komori u ustrojavanju učinkovitog modela njenog razvoja.

Hrvatska obrtnička komora je uz pomoć HWK razvila svoje bitne funkcije: obrazovanje za potrebe obrtništva, daljnje obrazovanje za obrtništvo, uvažavanje komore kao institucije koja zastupa obrtnike od strane Vlade RH i mjerodavnih ministarstava, kvalitetno informiranje i savjetovanje obrtnika prema njihovim potrebama, prezentacije obrtničkih radionica i proizvoda na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Postignuta je također učinkovitija organiziranost komorskog sustava, a informatizacijom je uspostavljena kvalitetnija komunikacija između udruženja obrtnika, područnih obrtničkih komora i Hrvatske obrtničke komore.

Povodom obilježavanja 10. godišnjice partnerstva, HOK i HWK potpisali su Povelju o daljnjoj suradnji 7. veljače 2005. godine.

Time je izražena obostrana želja za nastavkom uspješne suradnje i učvršćivanjem odnosa između dviju komora, odnosa između Republike Hrvatske i Slobodne države Bavarske, kao i Savezne Republike Njemačke, a posebice u procesu pregovora Hrvatske s Europskom unijom i prilagodbe hrvatskog gospodarstva uvjetima europskog tržišta.

U razdoblju od 2005. godine do danas nastavljena je kontinuirana institucionalna suradnja i razmjena iskustava u zastupanju interesa obrtništva, posebice u području strukovnog obrazovanja, savjetodavnih usluga, organizacije nastupa hrvatskih obrtnika na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu, pomoći HWK u kreiranju prijedloga zakona i podzakonskih propisa u Republici Hrvatskoj na temelju usvojenih rješenja u Republici Njemačkoj te pri organizaciji stručnih konferencija.

Nastavak partnerstva u sljedećem razdoblju obuhvaća područje obrazovanja, informiranja i savjetovanja obrtnika, jačanje suradnje na poticanju izvoza, energetske učinkovitosti, kooperacijske burze, daljnjem unapređenju suradnje na zajedničkim EU projektima te na sajmovima i organizaciji poslovnih razgovora i eventualnim zajedničkim nastupima na trećim tržištima kao i u čvršće povezivanje u zastupanju interesa obrtnika i jačanju pozicije obrtničkih komora u okvirima EU.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here