Pad prometa u industriji početkom 2015. godine

61

statistika kalkulator midiPrema kalendarski prilagođenim podacima, ukupni promet industrije, koji obuhvaća rudarstvo i vađenje te prerađivačku industriju, pokazuje trend pada još od 2012. godine, a prošle je godine bio 1,2 posto manji u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u današnjem komentaru analitičara Hrvatske gospodarske komore.

Strukturno gledano takva su prošlogodišnja kretanja prije svega rezultat pada prometa na domaćem tržištu na kojem se silazni trend kontinuirano bilježi još od 2009. godine, što je rezultanta niske razine domaće potražnje.

Trend kretanja prometa na stranom tržištu uglavnom je pozitivan odnosno u kriznim je godinama samo u 2009. i 2013. godini zabilježen pad.

Analitičari HGK navode kako su spomenuta kretanja prometa na domaćem i stranom tržištu rezultirala time da je prošlogodišnja razina ukupnog prometa bila oko 11 posto manja u odnosu na onu iz 2008. godine, dok je u Europskoj uniji ta razina istodobno bila oko 1 posto manja.

Početkom ove godine također se bilježi godišnji pad, odnosno u siječnju je ukupni promet prema kalendarski prilagođenim podacima bio 1,3 posto manji u odnosu na isti mjesec lani, što znači drugi mjesec godišnjeg pada u kontinuitetu.

Pritom je pad zabilježen u oba segmenta, odnosno na domaćem tržištu (-3,5 posto) i na stranom tržištu (-1,2 posto). Negativna kretanja su prema GIG-u zabilježena kod intermedijarnih proizvoda (-3,8 posto), trajnih proizvoda za široku potrošnju (-11,1 posto) i energije (-50,9 posto), dok je kod kapitalnih proizvoda (15,9 posto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (20,7 posto) zabilježen godišnji rast. No, takva su kretanja na godišnjoj razini djelomično rezultat i baznog efekta, ističe se u komentaru.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here