Ponovno pad industrijske proizvodnje

45

Industrijska proizvodnja u prošloj godini, nakon petogodišnjega negativnoga trenda, bilježi prvi rast. No, trend se početkom ove godine mijenja jer je u siječnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja 5% manja u odnosu na isti mjesec lani, čime je prekinut niz od četiri uzastopna mjeseca rasta pri čemu je razina proizvodnje ipak nešto veća od one u siječnju 2012. godine, objavljeno je danas iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Spomenuti pad ponajprije je posljedica promjene trenda proizvodnje u prerađivačkoj industriji gdje se u siječnju, prvi puta od prosinca 2013. godine, bilježi godišnji pad od 6,5%.

Istodobno je kod rudarstva i vađenja (nakon 12 mjeseci pada) te opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom zabilježen rast proizvodnje od 4,8% odnosno 1,2%. Na mjesečnoj je razini industrijska proizvodnja u siječnju, prema desezoniranim podacima, također bila manja i to za 4%.

Unutar prerađivačke industrije postoje velike razlike u dinamici kretanja proizvodnje pa je tako primjerice kod proizvodnje naftnih derivata (inače prisutna izrazita oscilatorna kretanja) zabilježen pad proizvodnje od 53,2%, a u proizvodnji gume i plastike (koja od ožujka prošle godine bilježi dvoznamenkaste stope rasta) rast od 43,3%. Pored naftnih derivata, godišnji je pad proizvodnje zabilježen još u 15 grana prerađivačke industrije.

Iako je u siječnju zabilježen pad i to najbržom dinamikom od svibnja 2013. godine kada je iznosio 5,3%, analitičari HGK u ovoj godini ipak očekuju blagi rast industrijske proizvodnje i to do 1%, što ne ohrabruje jer ne predstavlja znatniji oporavak, ako se u obzir uzme bazni efekt.

Za Europsku uniju podaci za siječanj još nisu dostupni, a u prošloj je godini industrijska proizvodnja bila 1% veća u odnosu na prethodnu godinu, čime je prekinut niz od dvije godine negativnih kretanja. Prošlogodišnja je razina industrijske proizvodnje EU manja za oko 6,8% u odnosu na onu iz 2008. godine.

“Početkom ove godine prekinut je četveromjesečni trend rasta industrijske proizvodnje, odnosno pad je na godišnjoj razini u siječnju iznosio znatnih 5%. Ocjenjujemo da će uz blagi oporavak domaćega tržišta te rasta inozemne potražnje naših vanjskotrgovinskih partnera, kao i zbog izrazito niske bazne razine, industrijska proizvodnja ipak bilježiti lagani rast tijekom godine”, komentira direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here