Vema export import: Tradicija duga dva desetljeća

102

Kvartovski dućan Vema uspješno odolijeva konkurenciji više od 20 godina, a tajna uspjeha, kaže njegova vlasnica, leži u najboljim zaposlenicima, poslovnim partnerima i asortimanu

U zagrebačkom naselju Dubrava nalazi se market Vema export import osnovan 1994. godine i to sasvim spontano.

Naime, vlasnica dućana, Vesnica Sučić, po struci je diplomirani agronom i trgovina svakako nije bila njezin prvi izbor.

U prostoru gdje je i danas Vema prodavaonica već je postojao dućan, međutim, tadašnji vlasnik nije uspio održati svoje poslovanje.

Vlasnica prostora, ujedno i sadašnja vlasnica prodavaonice, morala je zbog najma plaćati veliki porez, a kako se sa svojim najmoprimcem nije uspjela dogovoriti oko tekućih obaveza, nakon što mu je istekao ugovor, ona je preuzela poslovanje.

OBITELJ KAO UPORIŠTE
Iako joj ulazak u maloprodaju nije bio pretjerana potreba jer je imala sigurno radno mjesto, do posla je trebala dugo putovati pa se rodila ideja za samostalnim poslovanjem koje će joj omogućiti više vremena s obitelji.

“Poslovni prostor mi je vezan uz privatni, odnosno, nalaze se jedan pored drugoga pa mi je to veliko olakšanje, a uvijek sam u blizini kada treba uskočiti za posao”, kaže direktorica.

Osim što joj je suprug bio velika moralna potpora, on joj je i financijski pomogao da postavi biznis na noge. Iako nije puno znala o maloprodaji, uz podršku obitelji hrabro je krenula u taj posao te je shvatila kako samostalno može zaraditi svoju plaću.

Dućan se prvotno trebao zvati Vema, no to ime nije bilo raspoloživo pa se odlučila za nešto dužu varijantu naziva tvrtke.

“Došla sam iz druge struke i radila sam u Voću export import pa sam kao svojevrsnu uspomenu na prijašnje radno mjesto tako i nazvala dućan. Početna ideja je bila da se dućan zove Vesnin magazin, odnosno Vema, no to je ime već bilo zauzeto”, s osmijehom se prisjeća Vesnica.

POČETNE POTEŠKOĆE
Kada je otvorena prodavaonica Vema, mali dućani su još uvijek dobro poslovali i bilo ih je gotovo na svakom uglu. Vlasnica je prvo preuredila postojeći poslovni prostor, dodatno ga oplemenila odgovarajućom opremom i asortimanom, no u prvim mjesecima problema nije nedostajalo.

“U početku su kupci izbjegavali dućan radi prošlog vlasnika i trebalo je vremena da shvate kako su se stvari promijenile te da je samo lokacija ostala ista”, prisjeća se.

Međutim, posao je krenuo. Nakon dvije godine promet se povećao za više od 10 puta, a kvadratura dućana je 1997. povećana s 30 kvadrata na današnjih 60.

U početku je borba bila između mnoštva malih trgovaca, no s vremenom oni su nestajali s tržišta, a na njihovo mjesto su došli veliki trgovački lanci s malim formatima.

Nasreću, mali se mogu osloniti na svoje partnere uz čiju pomoć kupcima mogu ponuditi bolje uvjete i niže cijene.

Tako ova direktorica posebno ističe Velpro, u čijem sustavu Plus marketa djeluje Vema dućan, i njihovog prodajnog predstavnika za kojeg kaže kako je ažuran, komunikativan, da im uvijek na vrijeme prenese sve informacije pa se uvijek može osloniti na njega.

Također, izdvaja i Roto promet, odnosno Svijet pića, i njihovog prodajnog predstavnika koji se jednako tako ističe svojom brigom i trudom.

Naravno da su u 20 godina poslovanja ostvarili i brojne druge uspješne suradnje, ali naglašava kako su ova dva partnera zaista korak ispred svih i da se posebno izdvajaju upravo radi kvalitetnih referenata.

“U početku se trebalo snaći u sasvim novom okruženju, pronaći dobre dobavljače na koje se može osloniti, odabrati asortiman koji je privlačan našim kupcima i paziti na razne detalje, počevši od legislative preko dodatne provjere pa do vaganja robe”, kaže nam vlasnica dućana.

Upravo zato ona pozdravlja uvođenje fiskalizacije koja je dodatno regulirala poslovanje i uredila tržište.

VAŽNOST TIMSKOG DUHA
Kako je opće poznato da se mali trgovci oslanjaju na osobno poznavanje svojih kupaca, tako je i na primjeru Vema dućana jasno naglašena važnost djelatnika koji poznaju svoje susjede-kupce.

I Vesnica Sučić posebno ističe ulogu svojih zaposlenika govoreći kako bez dobrih djelatnica ne bi mogla održati poslovanje već dva desetljeća.

“Uz sve promjene koje se događaju oko nas, mi se još uvijek dobro držimo jer imamo kvalitetan asortiman, korektan odnos s kupcima, tradiciju i zaposlenice bez kojih ne bismo uspjeli”, navodi ova trgovkinja.

Poslovanje je, inače, započela s dvije djelatnice, a danas ih ima šest. Pritom posebno važnim smatra objektivan i iskren odnos prema ljudima navodeći pritom kako je potrebno razumjeti njihove potrebe, kako kao radnik, tako i kao poslodavac.

Voljela bi da može imati još zaposlenika, no za sada to nije u mogućnosti realizirati. S djelatnicama ima dobar odnos i one rado ostaju, od onih koje su tu već 18 godina i uskoro idu u mirovinu do onih nešto novijih.

“Pokušavam ih motivirati koliko god mogu, od financija do radnog vremena. Mišljenja sam kako bi i država trebala taj dio bolje regulirati, odnosno ograničiti radno vrijeme. Naravno da ljudi idu u dućane od 0 do 24 kada znaju da mogu, ali ja si ne mogu dozvoliti da moje djelatnice tako rade jer ih ne mogu adekvatno platiti niti je to pošteno spram njih koje također imaju svoje obitelji”, smatra Sučić.

Što se tiče kupaca, oni su tipični kvartovski susjedi s kojima djelatnice imaju prijateljski odnos. Poznaju njihove navike i potrebe pa im s vrata već pripremaju potrebne namirnice, podsjećaju ih na artikle koje učestalo kupuju i ostavljaju im proizvode za koje znaju da im svakodnevno trebaju.

SIGURAN OPSTANAK MALIH
S konkurencijom koja je danas prisutna, priznaje direktorica, teško se nositi, no ipak ističe kako je uvjerena da su na pravome putu.

“Borimo se za svakog kupca koji su tijekom svih ovih godina prepoznali naš potencijal i to da smo im uvijek na usluzi. Teško je, ali se još uvijek može. Trudimo se. Ne odustajemo i vjerujemo u sebe”, kaže Sučić.

Razmišljajući o budućnosti malih trgovaca ona je uvjerena kako mali dućani neće zamrijeti, što pokazuje i sve veća orijentacija velikih trgovačkih sustava na otvaranje prodajnih objekata u kvartovima.

“Perspektiva male trgovine po meni leži u onome što mi već imamo – kvalitetnu trgovinu s dobrim asortimanom, osobljem i prihvatljivim cijenama”, poručuje direktorica.

Iako je dugo već u maloprodaji nije se odlučila na širenje poslovanja. “Da suprug nije ostao u svojoj struci nego se pridružio u trgovini možda bi bilo i drugačije, ali ovako su se prioriteti posložili na drugi način”, obrazlaže Sučić.

Otkako je ušla u maloprodaju puno se elemenata promijenilo i kontinuirano se unaprjeđuje, od pravila, poreza, do stanja na tržištu.

Kako sve to oduzima vremena ona se nada da će u budućnosti imati mogućnost dodatno oplemeniti dućan, njegov dizajn i vizualni identitet kako bi i djelatnicama i kupcima bilo još ugodnije, ali za sada je to još uvijek samo želja koja čeka mogućnost da se ostvari.

“Bori se pa ćeš opstati, a ja svakako imam volje i želje za to. Imam i tim koji je neprocjenjiv te uopće ne sumnjam u naš uspjeh”, zaključuje vlasnica ove trgovine.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here