U 2014. cijene poljoprivrednih proizvoda pale 3,5 posto

29

Cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj su u 2014. u odnosu na prethodnu godinu pale za 3,5 posto, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavio Državni zavoda za statistiku (DZS).

Na smanjenje cijena na godišnjoj razini, kako pojašnjavaju u DZS-u, utjecalo je smanjenje cijena biljnih proizvoda za 6,2 posto te smanjenje cijena stoke i peradi za 3,2 posto.

Iako je došlo do smanjenja cijena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na 2013., važno je istaknuti da su cijene stočnih proizvoda u usporedbi s 2013. porasle za 5,2 posto na što su najviše utjecale cijene mlijeka i meda, ali je istodobno zabilježen pad cijena jaja, i to za 8,1 posto, navode iz DZS-a.

Ističu i kako se može pretpostaviti da je na smanjenje cijena većine biljnih proizvoda u 2014. utjecala izrazito kišna godina. Zbog većeg postotka vlage u pojedinim biljnim proizvodima, manjeg postotka sladora, oštećenja plodova i lošije zriobe, došlo je do djelomičnog smanjenja njihove kvalitete, što je rezultiralo padom njihovih cijena.

U DZS-u vjeruju da je djelomični utjecaj na razinu cijena imala i veća ponuda poljoprivrednih proizvoda na europskom tržištu uzrokovana embargom izvoza iz zemalja Europske unije u Rusiju.

Prema podacima statistike, cijena žitarica je u prošloj godini prema godini ranije smanjena za 5,8 posto, povrća za 7 posto, voća za 17,3 posto, krumpira (uključujući sjemenski) za 30,6 posto, maslinovog ulja za 3,3 posto.

Iz DZS-a napominju kako su, osim na cijene većine biljnih proizvoda, obilne kiše u 2014. utjecale i na cijene meda koje su porasle zbog manje proizvodnje prouzročene nedostatkom ispaše za pčele.

Rast cijena lani je zabilježen i kod vina, za 12,6 posto, mlijeka za 7,8 posto, krmnog bilja za 2,6 posto, cvijeća i sadnica za 4,2 posto, stočnih proizvoda za 5,2 posto.

Podaci o cijenama dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji pokazuju da su prošle godine u odnosu na godinu ranije te cijene pale za 8,5 posto.

Pale su također i cijene sjemena i sadnog materijala, za 14,4 posto, cijene gnojiva za 15,3 posto, a cijene energije za 4,2 posto.

Blagi rast su zabilježile cijene veterinarskih usluga, za 0,5 posto. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here