U HGK predstavljen projekt “Priča o maslinovom ulju”

60

“Sa zdravom prehranom mora se početi od djetinjstva, a maslinovo ulje je jedna od prilično zanemarenih namirnica u Hrvatskoj premda smo mediteranska zemlja pa je povećanje njegova konzumiranja kod nas podržalo i Međunarodno vijeće za masline”, rekao je Dražen Miloloža, tajnik Grupacije za maslinarstvo HGK na predstavljanju projekta “Priča o maslinovom ulju”, koja je održana 17. ožujka u HGK.

Projekt je sufinanciran od Međunarodnog vijeća za masline (IOC), a zajednički ga provode Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska gospodarska komora te je rezultat inicijative članica HGK Grupacije za maslinarstvo. Cilj projekta je povećati korištenje maslinovog ulja u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama, educirati osoblje škola i vrtića zaduženo za planiranje i pripremu hrane te posredno i roditelje i djecu o maslinovom ulju i njegovim povoljnim učincima na zdravlje te načinima kako uključiti maslinovo ulje u jelovnik djeteta.

Dr.sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozorila je na važnost masti u pravilnoj prehrani.

Naglasila je da je maslinovo ulje preporučena masnoća prema prehrambenim standardima i smjernicama za pripremu hrane u osnovnim školama i vrtićima te da treba povećati njezino korištenje.

Istaknula je da su mnogi poznati povoljni učinci djevičanskog maslinovog ulja na zdravlje potvrđeni i znanstvenim dokazima.

“Djevičansko je atribut za maslinova ulja koja su se proizvela bez korištenja kemijskih sredstava već su nastala samo uz pomoć mehaničkih postupaka”, istaknula je prof.dr.sc. Olivera Koprivnjak s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U svome je izlaganju obuhvatila cjelokupan postupak proizvodnje maslinovog ulja, provjere njegove kvalitete i autentičnosti te prodaje potrošaču.

Prikazala je prisutnima kako prepoznati dobra djevičanska maslinova ulja te govorila o brojnim sastojcima djevičanskih maslinovih ulja koja imaju pozitivno djelovanje na zdravlje, kao što su vitamin E te fenoli, koji ulju daju karakterističnu gorčinu i pikantnost, a imaju povoljne zdravstvene učinke.

Unatoč tome što je Hrvatska mediteranska i maslinarska zemlja, konzumira se samo 2 L maslinovog ulja godišnje po stanovniku, dok je europski prosjek oko 4 L.

U nekim mediteranskim zemljama kao što su Grčka i Italija troši se više od 10 L maslinovog ulja po stanovniku.

Povećanje potrošnje maslinovog ulja pozitivno bi utjecalo na očuvanje zdravlja i kvalitete života populacije, a edukacija najmlađih dobnih skupina bio bi prvi korak usmjeren prema dugoročnom povećanju potrošnje maslinovog ulja, rečeno je na skupu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here