Obilježavanje Svjetskog dana voda

29

Svjetski dan voda 2015_Zagreb U Zagrebu se Svjetski dan voda obilježava u subotu 21. ožujka u prolazu Centra Cvjetni od 10 do 16 sati

Ujedinjeni narodi obilježavaju Svjetski dan voda 22. ožujka još od 1993. kao dan za razmišljanje o uporabi vode u svijetu.

Ove godine zaklada We Are Water pokreće različite aktivnosti u cilju podizanja društvene svijesti o vodi kao središnjem elementu održivog razvoja i posljedicama klimatskih promjena na vodne resurse.

Tim povodom Zaklada, kao i prethodnih godina, u gradovima diljem svijeta postavlja zidne slike koje predstavljaju kartu svijeta sa sivim točkama koje treba napuniti vodom.

Cilj ove akcije je prekriti površinu planeta kako bi se obranilo ljudsko pravo na vodu, i dalje nedostižno za milijune ljudi.

U Zagrebu će se ovo događanje održati u subotu 21. ožujka u prolazu Centra Cvjetni od 10 do 16 sati gdje će se građani moći informirati o Zakladi i globalnom problemu nedostatka pitke vode, a prolaznicima će se dijeliti besplatna voda u bocama te leci o projektu.

Svjetski dan voda bocaIstovremeno se u različitim galerijama Roca u Lisabonu, Londonu, Šangaju i Madridu organiziraju konferencije na kojima su govornici akademici sa stručnim znanjem u području vodnih resursa i renomirani televizijski stručnjaci za vremenske prognoze, kao što je Monica López iz TVE, koja će sudjelovati u okruglom stolu u galeriji Roca u Madridu 17. ožujka.

Također, zajedno s organizacijom International Association of Broadcast Meteorology, Zaklada u Barceloni organizira radionicu “Društvena percepcije vode i klime” pod vodstvom poznatog meteorologa Tomàsa Moline koja će okupiti ugledne meteorologe iz cijelog svijeta. Ova se radionica održava 19. i 20. ožujka te se bavi društvenim utjecajima klimatskih promjena i vode.

Zaklada We Are Water je osnovana 2010. s dva osnovna cilja. Prvi je promicanje svijesti i poticanje rasprave u javnosti i ustanovama o potrebi za stvaranjem nove kulture voda, kako bi se omogućila pravedna raspodjela i održivo upravljanje svjetskim vodnim resursima.

Drugi je cilj provesti niz aktivnosti za suzbijanje negativnih učinaka nedostatka adekvatnih vodnih resursa. Područje djelovanja Zaklade uključuje sudjelovanje u infrastrukturi, obrazovanju, zdravlju i istraživanju, ponajprije u nerazvijenim područjima.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here