Nastavak pozitivnog trenda realnog maloprodajnog prometa

44

Josip ZaherRealni promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, od kolovoza prošle godine kontinuirano bilježi trend godišnjeg rasta već šesti mjesec zaredom, što je zadnji put zabilježeno u 2011. godini.

Naime, u veljači je realni promet bio 1,9% veći u odnosu na isti mjesec lani. Na taj je rast djelomično utjecalo realno povećanje neto plaća koje je zabilježeno početkom ove godine i to kao rezultat promjene poreza na dohodak.

Prema desezoniranim je podacima u veljači zabilježena stagnacija realnog prometa u odnosu na siječanj.

Unatoč pozitivnim kretanjima na godišnjoj razini ipak je razina realnog prometa u veljači manja za oko 20% u odnosu na veljaču 2008.godine.

Rezultat je to smanjene kupovne moći stanovništva koja je posljedica višegodišnjih negativnih kretanja na tržištu rada.

Naime, neto plaće u prošloj i početkom ove godine bilježe blagi realni rast i to nakon višegodišnjeg negativnog trenda, ali broj zaposlenih i dalje nastavlja negativan niz na godišnjoj razini.

U prva dva mjeseca ove godine realni je promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio oko 2% veći u odnosu na isto razdoblje lani, ali i oko 19% manji u odnosu na isto razdoblje 2008.godine.

Za ovu godinu ne očekujemo veće pomake na strani domaće potražnje, no djelomično kao rezultat niske baze, promet bi realno mogao biti veći oko 0,5%.

Podaci Eurostata o prometu u trgovini na malo (odjeljak G47) na razini EU za veljaču još nisu dostupni, ali iz podataka za siječanj ove godine vidi se nastavak pozitivnog godišnjeg trenda koji  traje od kolovoza 2013. godine.

Tako je u siječnju ove godine promet u EU realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4% veći u odnosu na isti mjesec lani, što je najbrža dinamika rasta u posljednjih desetak godina.

“U veljači je nastavljen rast realnog prometa trgovine na malo, koji je prisutan od kolovoza pošle godine. Na taj je rast početkom godine dijelom utjecalo povećanje realnih neto plaća, koje su rezultat promjene poreza na dohodak. U ovoj godini ne očekujemo znatnije pomake u domaćoj potražnji, iako bi promet u trgovini na malo mogao biti tek nešto veći nego prošle godine.”, rekao je Josipa Zaher, potpredsjednika HGK za turizam, trgovinu i financije.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here