Apsolutna većina redovito konzumira mlijeko

136

mlijekoMlijeko konzumira gotovo dvije trećine ispitanih građana, dok petina njih pije mlijeko samo uz kavu

Povodom Svjetskoga dana mlijeka, koji se u cijelome svijetu obilježava 1. lipnja, proveli smo istraživanje o konzumaciji mlijeka te stavovima koje hrvatski potrošači imaju spram ove popularne namirnice.

Prije samih rezultata, važno je naglasiti kako najnovije procjene pokazuju da se u Hrvatskoj recesija nastavlja i u segmentu mlijeka te je nivo potrošnje u 2014. pao za 3,1% u odnosu na prethodnu godinu, dosegavši 62,5 litre po stanovniku.

U toj potrošnji više od tri četvrtine otpada na trajno mlijeko, čija je potrošnja lani pala za 2,8%, dok je potrošnja pasteriziranog mlijeka smanjena za još većih 4,3%.
konzumacijaVrhunac potrošnje industrijski proizvedenog mlijeka u Hrvatskoj bio je 2009. godine (317 milijuna litara ili 72 litre po stanovniku) i od tada je u stalnom padu, što se podudara s trajanjem recesije.ucestalost konzumacijeDa apsolutna većina građana konzumira mlijeko i to na dnevnoj bazi te da smatraju ovu namirnicu zdravim proizvodom ključni su zaključci provedenog anketnog istraživanja među hrvatskim potrošačima.

Naime, na pitanje konzumiraju li mlijeko potvrdno odgovara 63,5% ispitanih, dok dodatnih 19,5% mlijeko konzumira samo uz kavu. Da uopće ne konzumiraju mlijeko ističe pak 17% anketiranih građana.tablicaUčestalost konzumacije mlijeka je na visokoj razini s obzirom na to da 72,1% ispitanika navodi kako ovu namirnicu konzumiraju svakodnevno.

Nekoliko puta tjedno mlijeko konzumira 19,6% anketiranih, onih koji to čine nekoliko puta mjesečno ima 5%, a rijetko – nekoliko puta godišnje mlijeko pije 3,2% građana.

Gledano prema vrstama mlijeka koje kupuju, trajno je sa 64,2% udjela daleko ispred svježeg mlijeka koje ima 24,6% udjela. Trajno i svježe mlijeko podjednako često kupuje 11,2% ispitanih.

vrsta mlijekaS obzirom na sve navedene rezultate ne treba čuditi stav prema kojemu čak 86,6% anketiranih građana mlijeko smatra zdravim. Da ovu namirnicu smatraju nezdravom ističe 7,2% ispitanika, a da ne znaju odgovor na ovo pitanje kaže njih 6,1%.

Zanimljivi su i odgovori na pitanje koje mliječne proizvode izuzev mlijeka redovito konzumiraju. Ispitanici na prva dva mjesta s gotovo podjednakim udjelima stavljaju sir (77,6%) i jogurt (77,2%), a potom slijede vrhnje sa 60,8%, mliječni namaz s 57,8%, sladoled s 50,7% i puding s 34,7% udjela.

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o konzumaciji mlijeka provedeno je tijekom travnja 2015. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here