Lidl s Kineziološkim fakultetom pokrenuo inicijativu “Pravilnim kretanjem do zdravlja”

95

Trgovački lanac Lidl Hrvatska, u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, pokrenuo je jedinstvenu inicijativu “Pravilnim kretanjem do zdravlja”, kojom svoje zaposlenike želi upoznati s pravilnim izvođenjem kretnji na radnom mjestu, ali i u svakodnevnom životu.

Lidl_Pravilnim kretanjem do zdravlja (1)Rezultat ove hvalevrijedne suradnje je i brošura za Lidlove zaposlenike u kojoj su temeljito opisane i ilustrirane pravilne, ali i pogrešne kretnje, a projekt je započeo u Lidlovom logističko-distributivnom centru u Perušiću, gdje je dr.sc. Josipa Nakić s KIF-a educirala Lidlove zaposlenike što su pravilni pokreti i kako ih izvoditi da bi čuvali svoje zdravlje.

Lidl Hrvatska još je jednom pokazao brigu o svojim zaposlenicima, postavši pionirom u segmentu kineziologije rada. Suradnja Lidla i KIF-a na projektu “Pravilnim kretanjem do zdravlja”, započela je u svibnju u Lidlovom logističko-distributivnom centru u Perušiću gdje je dr.sc. Josipa Nakić educirala 100-tinjak zaposlenika što su pravilni pokreti i kako ih izvoditi na poslu, ali i kod kuće.

Riječ je o inicijativi koja je usmjerena isključivo na kvalitetu pokreta koje svakodnevno izvodimo, za razliku od mnogih pravaca koji su usmjereni isključivo na kvantitetu kretanja.

Slijedi i edukacija u logističkom centru u Jastrebarskom, a Lidlova je želja ovu edukaciju provesti i s radnicima u trgovinama, a potom i s radnicima u Upravi.

Igor Zelić, voditelj Sektora logistike i voditelj ovog projekta i Dean Sunek, voditelj Sektora sigurnosti poslovanja Lidl Hrvatska poručili su kako je ideja u cijelosti lokalna, a pokrenuta je prije otprilike godinu dana.

Lidl je u razgovoru s radnicima zaključio da bi bilo dobro poraditi na čuvanju zdravlja te je odlučio angažirati profesionalce kako bi Lidlove zaposlenike upoznali s pravilnim kretanjem na radnom mjestu, ali i svakodnevnom životu. Vrlo brzo rodila se ideja o uključivanju Kineziološkog fakulteta i o izdavanju svojevrsnog priručnika.

Kao dio projekta izdana je i brošura, u kojoj dr. Nakić s KIF-a na 50-ak stranica vrlo detaljno objašnjava i fotografijama ilustrira pravilne i pogrešne kretnje pri izvođenju svakodnevnih radnji na radnom mjestu, ali i u svakodnevnom životu. Rad na priručniku trajao je punih šest mjeseci, a dobit će ga svi Lidlovi zaposlenici u skladištima.

Poseban naglasak stavlja se tako na kretnje pri podizanju i spuštanju tereta, rotacijske pokrete foliranje, vožnju stojećeg viličara, statične pozicije i mnoge druge kretnje koje zaposlenici svakodnevno obavljaju na svom radnom mjestu.

Dr.sc. Josipa Nakić istaknula je da se priručnikom, plakatima i edukacijama žele postići dva cilja. Prvi je učenje ispravnih načina držanja tijela prilikom obavljanja svakodnevnih poslova u skladištu, a drugi je automatizacija naučenih ispravnih načina držanja tijela, kako na radnom mjestu tako i u ostatku dana.

Potrebno je, otkriva dr. Nakić, napraviti oko 10 tisuća ispravnih kretnji da bi se neki pokret automatizirao, a dr. Nakić nada se da će ovaj projekt uskoro potaknuti i druge poduzetnike na slične aktivnosti u njihovu radnom okruženju, a sve s ciljem prevencije bolnih stanja kralježnice.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here