Maloprodaja porasla osmi uzastopni mjesec

27

07.06.2009. trgovine ponovno rade nedjeljom kaufland i trgovina anteTrgovina na malo u ožujku nastavila je osmi uzastopni mjesec s pozitivnim stopama realnog rasta.

Kako pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kalendarski prilagođenim indeksima realan godišnji rast trgovine na malo usporio je sa 1,9% koliko je iznosio u veljači na 1,1% godišnje u ožujku.

U istom promatranom mjesecu, izostanak inflatornih pritisaka u većini kategorija potrošnje posljedično se odrazio na nešto nižoj stopi rasta trgovine na malo iskazano u nominalnim iznosima (0,4% godišnje), navodi se u analizi RBA.

U odnosu na prethodni mjesec, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo u ožujku je realno stagnirao dok je u nominalnim iznosima zabilježio tek blagi rast od 0,1% u odnosu na veljaču 2015. godine.

Prema izvornim, neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u ožujku je zabilježio realan godišnji rast od 1,9% (nominalno 1,2%). Istovremeno, u odnosu na prethodni mjesec trgovina na malo je iskazala značajan godišnji rast od 17,9% realno (nominalno 19,6%), što je prvenstveno posljedica iznimno niske baze.

Naime, obzirom da je u veljači zabilježen snažan mjesečni pad prometa u trgovini na malo i u realnim i u nominalnim iznosima (-5,1% odnosno -4,8%), efekt baznog učinka prelio se na dvoznamenkasto ostvarenje mjesečnog rasta zabilježenog u ožujku.

“Uz učinak baznog razdoblja i deflacijske pritiske, rastu prometa u trgovini na malo manjim dijelom doprinosi i rasterećenje neto plaća s novim izmjenama poreza na dohodak te nastavak solidnih pokazatelja u turizmu. Međutim, pozitivni učinci rasta raspoloživog dohotka uvelike su ograničeni slabim tržištem rada koje i dalje karakterizira niska stopa zaposlenosti i visoka stopa nezaposlenosti.

Nadalje, iako uz blažu stopu, predviđamo da će se proces razduživanja sektora stanovništva nastaviti i tijekom ove godine. Naime, raspoloživi podaci i očekivanja ne upućuju na početak snažnijeg i održivog oporavka koji bi vodio k novom zapošljavanju i realno većem dohotku. Stoga na razini godine realni promet u trgovini na malo mogao bi ostvariti rast od 1,2% godišnje”, prognoziraju analitičari RBA. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here