Mršić: U Kini moramo biti strpljivi

44

Poslovni klub slovensko-hrvatskih gospodarstvenika organizirao je radni doručak u suradnji s Podravkom, a Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke iskoristio je prigodu da prisutnima prezentira novosti u poslovanju.

zvonimir mrsic midiFinalizacijom kupovine Žita postat ćemo druga najveća prehrambena kompanija u Sloveniji, iza Ljubljanskih mlekarni. Ne mogu puno pričati o akviziciji jer još čekamo rješenje slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ali mogu reći kako smo uvjereni da ćemo omogućiti dodatni razvoj Žita”, istaknuo je Mršić, dodavši kako u Podravci žele nuditi kupcima inovativna kulinarska iskustva i poboljšati im kvalitetu života.

Osvrnuo se i na neke generalne pokazatelje poslovanja kompanije pohvalivši se da posluju u 23 zemlje diljem svijeta s vlastitom distribucijom u njih 10. Trenutno zapošljavaju 5300 radnika, a oko 60 posto prihoda grupe, koji su prošle godine iznosili 3,5 milijardi kuna, ostvaruju na internacionalnim tržištima.

Najavio je kako će na idućoj skupštini dioničara biti povećan kapital tvrtke za 50 milijuna eura i pojasnio kako su otvaranja predstavništva u Dubaiju i Kini samo nastavak diversifikacije kojom žele osigurati stabilna tržišta za svoje proizvode.

“Gradimo i dvije tvornice lijekova, te greenfield investicije vrijedne su oko 350 milijuna kuna, a puno ulažemo i u društveno odgovorno poslovanje”, poručio je Mršić, uz napomenu kako su prije Žita akvirirali rovinjsku Mirnu, što pokazuje njihovu ambiciju da ozbiljno uđu u posao s ribom.

Što se tiče širenja na kinesko tržište, kazao je da im nije bilo lako ući jer je to jedno od najzaštićenijih i najkompliciranijih svjetskih gospodarstava.

“Godinama smo se pokušavali probiti u Kinu, a onda smo konačno prošle godine odlučili pokušati izravno, otvaranjem predstavništva. Vjerujemo u potencijal kineskog tržišta, ali moramo biti strpljivi zbog protekcionizma”, izjavio je i objasnio kako prvo planiraju plasirati dječju hranu i Dolcela liniju, a tek onda Vegetu.

“Ako se uspijemo etablirati u Kini bit ćemo u poziciji da postanemo kanal, svojevrsni ulazni port, i za druge tvrtke iz regije koje su nam na tržištu regije ljuta konkurencija, ali na ovako velikim tržištima, gdje ima dovoljno mjesta za sve, moramo surađivati i raditi zajedno”, zaključio je Mršić. (Lider)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here