U zaleđu Dalmacije otvoren pogon za preradu smilja

64

prerada smiljaU zaseoku Macure kod Kistanja otvoren je još jedan pogon za preradu smilja. U zaleđu Dalmacije ljudi sve teže žive pa se i sve više njih bavi branjem te samonikle biljke.

Samo će berući smilje za novi pogon za život zaraditi njih čak petstotinjak.

Vrijednost investicije iznosi dva milijuna kuna.

Povrat ulaganja bit će vidljiv, procjenjuju vlasnici, za pet godina. Dnevno ovaj pogon u dvije smjene može preraditi 20 tona smilja.

“Od 20 tona možemo dobiti 35 kila ulja”, kaže Milivoj Macura, menadžer pogona za preradu smilja. Posao, za sada sezonski, u destileriji je dobilo 30 ljudi.

Otvaranje pogona za preradu smilja impuls je oživljavanju Kistanja i okolice u kojoj čak 525 obitelji živi od socijalne pomoći.

Za proizvesti kilogram ulja potrebno je nabrati čak 700 kilograma smilja. Ne čudi stoga da se jedan kilogram na svjetskom tržištu prodaje za vrtoglavih tisuću i tristo eura. Kilogram smilja iznosi i do 15 kuna.

Ulje od smilja cijeni i farmaceutska industrija, a analize su pokazale da je hrvatsko jedno do najkvalitetnijih u svijetu. Tržište na koje odlazi smilje iz Kistanja je Belgija. (vijesti.hrt.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here