JUB – Više od boje

18

TRC JUB 08JUB je danas relevantna međunarodna korporacija s 570 zaposlenih, koja posluje u više od 30 zemalja te ostvaruje prihod od gotovo 90 milijuna eura godišnje

JUB ove godine obilježava veliku obljetnicu, čak 140 godina svoga poslovanja, što je tradicija s kojom se malo kompanija u regiji može pohvaliti.

Tom prigodom u malom mjestu Dol pri Ljubljani posjetili smo njihovu tvornicu čije proizvode, osim u specijaliziranim i uradi sam trgovinama, sve češće možemo vidjeti i na policama trgovačkih lanaca robom široke potrošnje.

Počeci proizvodnje mineralnih boja na današnjoj lokaciji sežu u 1875. godinu kada je Viktor Gale, vlasnik mlinova za žito, počeo mljeti različito obojene minerale, takozvane zemljane boje.

PERJANICA JUPOL
Kroz povijest je JUB razvijao proizvodnju unatoč promjenama vlasništva poduzeća. U 1919. godini se prvi puta kao ime poduzeća spominje JUB, koje se očuvalo do danas. Između dva svjetska rata JUB je već bio renomirana tvornica boja koja je svoje proizvode prodavala diljem Kraljevine Jugoslavije.

U vrijeme 2. svjetskog rata tvornica jedno vrijeme nije radila, no nakon rata je obnovljena kompletna proizvodnja, koja je već do sredine 50-ih godina ponovno dosegla predratni obujam.

Strelovit uspon poduzeća praktički je započeo 1969. godine, kada je tržištu po prvi puta predstavljena disperzijska boja JUPOL, koja je već tada, u vidu kvalitete i cijene, bila usporediva s proizvodima najboljih europskih proizvođača. Kroz godine linija JUPOL se maksimalno afirmirala i postala perjanica izvoza kompanije JUB, uz prisutnost na tržištima više od 30 europskih zemalja.

Slijedio je planiran i stabilan razvoj kompanije, koji je vrhunac dosegao 1990. godine s rekordnim obujmom proizvodnje od 50 tisuća tona i čak 60-postotnim tržišnim udjelom u segmentu disperzijskih boja u bivšoj Jugoslaviji.

EUROPSKI STANDARD
Osamostaljenjem Slovenije JUB proživljava jedno od najtežih razdoblja u svojoj povijesti. Izgubio je više od polovice tržišta i preko noći se morao usmjeriti na razvijeno i znatno zahtjevnije europsko tržište. Kompanija se prvo usredotočila na područje srednje Europe, nakon čega se postupno vraćala i na tržišta bivše države.

JUB je 1994. godine zakonom o vlasničkom preoblikovanju postao prvo dioničko poduzeće u Sloveniji, a već 1996. godine dosegnute su prodajne brojke iz vremena prije raspada Jugoslavije.

Posebno značajno za daljnji iskorak JUB-a u zahtjevnim tržišnim okolnostima bilo je otvaranje novog Tehnološkog razvojnog centra u Dolu pri Ljubljani 2010. godine. Sljedeća veća investicija dogodila se 2012. godine otvaranjem nove tvornice za proizvodnju sistemskih ploča toplinsko-izolacijskih sustava JUBIZOL i izolacijskih ploča iz stiropora koje se prodaju pod robnom markom EUROTHERM.

ScreenShot014Godine 2014. realizirana je kupnja proizvodnog pogona na Blokama u Sloveniji pomoću koje se JUB pozicionirao i u području industrijske upotrebe stiropora.

KOMPLETNA PONUDA
JUB je danas relevantna međunarodna korporacija s 570 zaposlenih, koja posluje u više od 30 zemalja te ostvaruje prihod od gotovo 90 milijuna eura godišnje. Iako je matično slovensko tržište prihodovno i dalje najjače, JUB više od 80 posto svoje zarade ostvaruje u izvozu.

Hrvatsko tržište tu ima ključnu ulogu jer s prihodom od gotovo 15 milijuna eura predstavlja drugo najznačajnije tržište za Grupu JUB.

Najveći dio prihoda JUB ostvaruje u segmentu proizvodnje boja, što nije nimalo čudno uzme li se u obzir da je linija JUPOL lider na velikom broju tržišta na kojima JUB posluje.

Značajno mjesto u portfelju zauzima i segment vanjskih radova u kojem nudi liniju visoko kvalitetnih fasadnih toplinsko-izolacijskih sustava pod robnom markom JUBIZOL, a poseban zamah u prodaji fasadnih materijala omogućila je proizvodnja EPS-a (stiropora) u vlastitim pogonima.

Uz dvije postojeće tvornice EPS-a u Sloveniji te novu tvornicu koja će u srpnju biti otvorena u Srbiji, JUB nosi status jednog od tržišnih lidera i u ovom segmentu.

PROMO

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here