Kako je Offertissima poboljšala rezultate svojih prodajnih mjesta

273

ofertisimaHrvatski maloprodajni brend Offertissima odlučio je u povodu 20. godišnjice postojanja na tržištu uložiti u optimizaciju prodajnih mjesta.

U taj su projekt krenuli u suradnji s arhitektima, dizajnerima i stručnjacima za marketing iz agencije Brigada.

“Nakon 20 godina bilo je već i vrijeme za modernizaciju komunikacije s ciljem podizanja percepcije kvalitete, i naravno privlačenja novih kupaca. Bilo nam je važno i dodatno naglasiti činjenicu da smo domaći brend s 20 godina uspješnog poslovanja i da nudimo vrijednost za novac te da prodajemo i hrvatske proizvode”, kazala je Danijela Cigić, izvršna direktorica Offertissime.

Prodajna mjesta imala su nekoliko izazova, poput prekratkog zadržavanja kupaca i otežanog snalaženja u prostoru, što sve utječe na prodajne rezultate. “Prije interveniranja u prodajni prostor nužno je napraviti kvalitetna istraživanja i analize”, kaže kreativni direktor agencije Brigada Damjan Geber.

Tim iz agencije u ovom je slučaju izradio pojedinačna istraživanja i analize za svaku trgovinu, budući da svaka funkcionira drugačije ovisno o lokaciji, a novi je koncept izrađen kroz seriju konzultacija s prodajnim osobljem.

“Reorganizacijom artikala unutar trgovina i na samoj polici prije svega smo željeli pročistiti prostor i učiniti ga preglednijim”, kaže Geber. Posebna pažnja posvećena je uočljivijoj komunikaciji i signalizaciji, uz prepoznatljiviji brending unutar prostora. Trebalo je i jasnije istaknuti proizvode na akciji kao i porijeklo proizvoda. “Postojala je pogrešna percepcija kako prodajemo samo uvozne proizvode, pa smo prihvatili Brigadinu preporuku da ukažemo na to koji su proizvodi iz Hrvatske, a koji iz drugih europskih zemalja”, napominje Danijela Cigić.

Poseban izazov bila je činjenica da u pojedinim poslovnicama Offertissime nema skladišnog prostora pa bi kutije s pristiglim proizvodima koje ne stanu na policu često ometale kupnju. Brigada je dizajnirala skladišne kutije smjestivši ih iza gornje komunikacijske razine svake police pa tako sada prodajno osoblje jednostavnije skladišti višak artikala ili ih dodaje na police po potrebi. I svaki je kutni prostor dodatno iskorišten jednako za brending i za skladište.

Dizajnirani su i novi otoci za blagajne te je inače potpuno zatvorena komunikacija prema ulici djelomično otvorena. Razmišljalo se čak i o mirisu. “U odjelima s alatom osjećao se intenzivan miris pa smo jednostavnim umetanjem automatskih mirisnih prskalica ublažili i taj ne manje važan element prodajnog mjesta”, ističe Geber.

Da je projekt uspješan pokazuju rezultati istraživanja prema kojemu kupci lakše nalaze ono što traže pa se smanjio broj onih koji su izašli iz trgovina bez ostvarenja kupovine. “I naši su djelatnici zadovoljniji, lakše i brže upravljaju s robom pa im ostane više vremena za kupce.”, zaključuje Cigić.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here